Japonya’daki bilim insanları, Eylül ayında dünyanın ilk ahşap uydusunun uzaya fırlatıldığını duyurdu. Bu çevre dostu adım, Kyoto Üniversitesi araştırmacıları ve Sumitomo Forestry işbirliğiyle gerçekleştirilen LignoStella Uzay Ahşap Projesi kapsamında gerçekleştirildi. Uydunun amacı, geleneksel uyduların atmosfere zararlı metal parçacıkları bırakma sorununa çözüm oluşturmak.
Uydunun Tasarımı ve Görevi
Proje kapsamında, bir tür manolya ağacı olan Hoonoki‘den yapılan küçük bir ahşap uydu Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderildi ve alçak Dünya yörüngesine konuşlandırıldı. Hoonoki türü, UUİ’de yapılan 240 günlük testler sonucunda seçildi. Uydunun uzayda başarılı bir şekilde performans göstermesi durumunda, ahşabın uzayda kullanımı daha da yaygınlaşabilir.
Uzay Çöpü Tehlikesi ve Ahşabın Rolü
SpaceX’in Starlink projesi gibi mega uydu takımlarının yörüngedeki uzay çöpü miktarını artırdığı göz önünde bulundurulduğunda, ahşap uyduların çevre dostu bir alternatif olabileceği ön plana çıkıyor. Ahşap yapı, uzayda yanma riski taşıyan metal parçacıklarının oluşumunu engelleyerek uzay çöpü sorununa çözüm getirebilir.