Arkeologlar, Türkiye’nin güneyinde, bilinen en eski satış makbuzlarından birini oluşturan antik bir kil tablet buldu. M.Ö. 15. yüzyıla tarihlenen bu değerli belge, çivi yazısıyla yazılmış olup, büyük miktarlarda ahşap mobilya alışverişine dair önemli bilgiler sunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, araştırmacıların Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde, “Eski Alalah” adıyla da bilinen Aççana Höyük’te dikkat çekici bir kalıntı keşfettiklerini duyurdu. Bu tablet, geçen yıl yaşanan yıkıcı depremin ardından, Aççana Höyük’te çalışan işçiler tarafından ortaya çıkarıldı.
Dünyanın en eski yazı sistemi olarak kabul edilen çivi yazısı, yaklaşık 5.500 yıl önce geliştirildi ve antik Mezopotamya’da yaklaşık üç bin yıl boyunca varlığını sürdürdü. Kamış kalemlerinin kile basılmasıyla yazılan metin, Babiller, Asurlular ve Sümerler gibi farklı kültürler tarafından kullanıldı. Bakan Ersoy’un açıklamasına göre, yeni bulunan bu satış makbuzunun, dünyanın en eski imparatorluğunun ortak dili olan Akad dilinde yazıldığı belirlendi.
Bir asırdan fazla bir süre varlığını sürdüren Akad İmparatorluğu’nun başkenti, Fırat Nehri kıyısında bilinmeyen bir lokasyon olarak tarihe geçmiş olup, artık kullanılmayan bu lehçe, İbranice ve Arapça gibi Sami dillerinin en eski örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. İlk okumaların sonucuna göre, tabletin ilk satırlarında çok sayıda sandalye, masa ve taburenin satış ve alımına dair detaylar ve alıcı ile satıcıların kimlik bilgilerine yer verilmektedir.
Şu anda dilbilimciler, tabletin tamamını tercüme etme çabası içindeler. Bakan Ersoy, bu bağlamda yaptığı açıklamada, “28 gram ağırlığındaki bu tabletin, Geç Tunç Çağı’nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir perspektif sunacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ancak bu, Akadca dilinde bulunan ilk gündelik belge değil. Araştırmacılar, 2018 yılında yapılan bir keşifte, satın aldığı bakırın kalitesinden memnun olmayan bir müşterinin şikayetini içeren benzer bir kil tablet bulmuşlardı.