Kedilerin Tuhaftan Tuhaftan Özellikleri
Kediler, çevrelerindeki insanları izleyip, bazen de tuhaf davranışlarla endişelendirebilen varlıklardır. Evcilleştirilmemelerine rağmen bir gün yanımızda yaşamaya karar vermeleri gibi birçok garip özellikleri vardır. Bu özelliklerden biri de, kulaklarındaki sıradışı kıvrımlardır. Peki, kedilerin kulaklarında neden bu kadar ilginç bir oluşum var?
Henry Cebi Nedir?
Bir kedinin üçgen şeklinde olan kulak yapısına kulak kepçesi denir ve kulak kepçesinin dış kısmındaki küçük kıvrıma ise Henry Cebi adı verilir. Bu kıvrımın teknik terimi kutanöz marjinal kese olarak bilinir. Aslında bu ilginç yapılar, köpekler ve yarasalar gibi birçok hayvan türünde de bulunur. “Henry Cebi” tanımının bilinen en eski kaydı 1971 yılına aittir. Ancak bu terimin kökenine dair elimizdeki bilgiler oldukça sınırlıdır.
Joseph Henry Bağlantısı
Hartpury Üniversitesi’nde hayvan sağlığı üzerine öğretim görevlisi olan Dr. Bozena Zaleska, Kinship ile yaptığı bir görüşmede “Bunun elektromanyetizma ve ses dalgaları üzerine çalışan Joseph Henry’den geldiği öne sürüldü. Bu yüzden onu onurlandırmanın güzel bir yolu olabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ancak bu bağlantının kökeni, yalnızca varsayımlardan ibarettir. Joseph Henry ile olan ilişki, kutanöz marjinal kesenin işlevine dair varsayımlar üzerinden yapılmaktadır.
Kutanöz Marjinal Keselerin İşlevi
Kutanöz marjinal keselerin varlığı tam olarak açıklanamamış olsa da, genel fikir, bu yapıların hayvanların işitme yeteneklerini artırdığı yönündedir. Bir teori, bu ekstra deri parçasının kulakların daha iyi hareket etmesine yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Kedilerin kulaklarında bulunan 32 kas sayesinde, seslerin kaynağını tespit etmek için kulaklarını birbirinden bağımsız bir şekilde döndürebildiği ve diğer kedilerle veya insanlarla iletişim kurmak için kulak hareketlerini kullanabildiği düşünülmektedir. Bu nedenle, ekstra hareket kabiliyetinin onlara fayda sağladığı açıktır.
Kedilerin Duyma Yeteneği
Kediler, 48 Hz ile 85 kHz arasında ses dalgalarını duyabilme yetenekleriyle memeliler arasında en geniş işitme aralıklarından birine sahiptir. Kutanöz marjinal kesenin, ses dalgalarını cebin duvarlarından sektirerek daha yüksek frekanslı seslerin kulağa ulaşma süresini artırdığı düşünülüyor. Bununla birlikte, kutanöz marjinal kesenin körelmiş olabileceği ve modern kedilerde artık belirgin bir işlevi kalmadığı da mümkündür. Ancak, etkileyici işitme yeteneklerine sahip birçok türde bu yapının varlığı, işitme yeteneğine katkıda bulunduğu düşüncesini desteklemektedir.