İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi’nden bilim insanları, evren hakkındaki temel varsayımlara meydan okuyan ve dünyadan 9,2 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan devasa “Büyük Halka” yapısını keşfetti.
Uzay biliminde devrim niteliğinde bir keşif, İngiltere’nin Central Lancashire Üniversitesi (UCLan) bilim insanları tarafından yapıldı. Evrenin yapısı ve büyüklüğüne dair temel kozmolojik varsayımları sorgulayan “Büyük Halka” isimli devasa bir yapı tespit edildi. Bu keşif, Amerikan Astronomi Topluluğu’nun New Orleans’taki toplantısında duyuruldu.
“Büyük Halka”, dünyadan yaklaşık 9,2 milyar ışık yılı uzakta bulunuyor. Çapı 1,3 milyar ışık yılı, çevresi ise yaklaşık 4 milyar ışık yılı.
Yapının çıplak gözle görülemeyeceği belirtilse de, görülebilir olsaydı Ay’ın yaklaşık 15 katı büyüklüğünde gözükeceği ifade ediliyor.
Keşfin Önemi
UCLan’daki doktora öğrencisi Alexia Lopez, bu yapıların kozmologların hesapladığı maksimum boyut olan 1,2 milyar ışık yılı sınırını aştığını ve bu nedenle mevcut evren teorilerine meydan okuduğunu belirtti.
Lopez, daha önce de benzer bir yapı olan ve 3,3 milyar ışık yılı alanı kaplayan “Dev Yay” yapısını keşfetmişti.