Dünyamızın Geçici İki Uyduya Sahip Olacağı Dönem
Eylül ayının sonlarından itibaren, Dünya geçici olarak iki uyduya sahip olacak. Ancak, bu durum ne yazık ki yalnızca iki ay sürecek ve bu geçici ikinci uyduyu çıplak gözle görmek oldukça zor olacak.
Bu yeni mini uydu, 7 Ağustos’ta Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) tarafından keşfedilen 2024 PT5 adlı küçük bir asteroit olacak. Bu ilginç nesne, Dünya’nın yer çekimi tarafından geçici olarak yakalanacağı bir yörüngede hareket ediyor.
İspanya’daki Universidad Complutense de Madrid’den araştırmacılar Carlos ve Raúl de la Fuente Marcos’ın yaptığı hesaplamalara göre, asteroit 29 Eylül’den 25 Kasım’a kadar Dünya’nın yörüngesinde kalacak. Bu süre zarfında gezegenimizin etrafında yalnızca bir yörünge tamamlayacak ve ardından hızla uzaklaşacak.
2024 PT5, yalnızca 10 metre genişliğinde oldukça küçük bir asteroit olduğu için, çıplak gözle görünmesi mümkün olmayacak. Hatta, EarthSky kaynaklarına göre, en iyi ihtimalle 22 büyüklüğünde, nispeten zayıf bir parlaklık değerine sahip olacak ve muhtemelen amatör bir teleskop ile bile gözlemlenmesi zor olacak.
Research Notes of the AAS dergisinde yayımlanan bir makalede, Dünya’nın çift ay senaryosunun nadir bir olay olduğu, ancak bazen gerçekleştiği vurgulanıyor. Örneğin, Temmuz 2006’da bir mini ay, Dünya’nın etrafında yaklaşık bir yıl boyunca asılı kalmıştı. Başka bir örnekte ise, Mayıs 2020’de Dünya’nın yerçekiminden kaçmadan önce birkaç yıl boyunca gezegenin etrafında yörüngede kalmıştı. Bu tür asteroitler, Dünya’nın yerçekimi tarafından çekilen nesneler olmasına rağmen, tam bir yörüngeyi tamamlamadan da uzaklaşabiliyorlar.
Eğer 2024 PT5’i takip etme fırsatını kaçırırsanız, gök bilimcilerin belirttiği gibi, bu asteroit 9 Ocak 2025’te tekrar Dünya’nın yanından geçecek.