63 yaşındaki Radife Ot, 40 yıl önce ailesinin geleneğinden edindiği bilgiyle sim sırma sanatına adım attı. Bu kıymetli sanat dalını daha da geliştirmek için aldığı eğitimle, Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapıyor. Hem genç nesillere bu sanatı aktarmak hem de kendi sanatını icra etmek için çabalayan Ot, evini bir sim sırma atölyesine dönüştürmüş durumda. Her köşesinde bu sanatı yansıtan eserler barındırıyor.
“Sim Sırma Sanatının Kökenleri”
Radife Ot, sim sırma işlemesinin Kahramanmaraş’a özgü bir sanat olduğunu belirterek, kökeninin Orta Asya Türklerine kadar uzandığını vurguladı. “Osmanlı Sarayı’na giden Maraşlı gelinlerin çeyizlerinde yer almasıyla bu sanat ün kazandı. Kadife elbise, kadife yastık, yatak örtüleri, seccadeler, bohçalar, masa örtüleri, ayakkabı ve çanta gibi birçok üründe sim sırma işlemeleri kullanılıyor” dedi.
“Yedi Öğretici Yetiştirdim”
Unutulmaya yüz tutmuş sim sırma sanatını Edirne’ye kazandırdığını ifade eden Radife Ot, “40 yıldır bu sanatla uğraşıyorum. Ailemden gelen bir gelenek olduğu için, sim sırma sanatına olan ilgim her zaman yüksek oldu. Öğretmenim emekli olana kadar Edirne’de sim sırma sanatı yoktu. Benden ricada bulunarak bir yıl süreyle Halk Eğitim Merkezi’nde öğretmenlik yapmamı istediler. Şu an 17 yılı geride bıraktım ve bu sanatı tanıtmaya çalışıyorum. Bu süre içerisinde 7 usta öğretici yetiştirdim. İki öğreticim Edirne Olgunlaşma Enstitüsü’nde, bir tanesi ise Yunanistan Gümülcine’de sim sırma sanatını icra ediyor. Diğerleriyle birlikte Halk Eğitim Merkezi’nde bu sanatı yaymaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Burası Bir Saray Şehri”
Edirne’nin Bursa’dan sonra 92 yıl Osmanlı Devleti’ne başkentlik yaptığını hatırlatan Ot, “Burası bir saray şehri. Saray nakışlarına büyük bir ilgi var ve sanatımız da bu bağlamda dikkat çekiyor. Bu yıl Mayıs ayının ilk haftasında ‘Edirne Sarayından Nakışlar’ isimli bir sergi düzenledim. Önceki yıllarda da iki özel koleksiyonum vardı; bunlardan ilki Edirne’de yaşayan padişah tuğraları, diğeri ise Atatürk koleksiyonuydu. En son yaptığım sergi, Edirne Kültür Müdürlüğü tarafından Edirne Valiliği’nin ricası üzerine öğrencilerimin eserleriyle gerçekleştirildi ve sergide 100’den fazla eser sergilendi” ifadelerini kullandı.
Radife Ot, evini homofis atölyesi olarak kullandığını belirterek, “Yaptığım siparişleri ve değerli eserleri evimde çalışarak üretmeye devam ediyorum” dedi.