Zeekr 7X SUV’nin Etkileyici Hızlı Şarj Teknolojisi
Geely Auto’ya ait olan Çinli elektrikli otomobil üreticisi Zeekr, 2023’ün sonlarına doğru tanıttığı yeni nesil “Altın Pil” teknolojisi ile dikkatleri üzerine çekmişti. Bu teknoloji, sadece 15 dakikada 500 km menzil sunma vaadiyle gelmişti. Şimdi ise, bu yenilikçi pil teknolojisi, Zeekr’ın son elektrikli SUV modeli olan 7X‘de kendine yer buldu. Bu pil, beklentileri aşarak yalnızca dokuz dakika 45 saniyede %10’dan %80’e kadar şarj olabiliyor.
Out Of Spec Reviews adlı popüler YouTube kanalının sunucusu Kyle Connor, Zeekr 7X SUV modelinin detaylı bir incelemesini kısa bir süre önce paylaştı. Connor, incelemesine başlamadan önce 75 kWh’lik lityum iyon fosfat (LFP) bataryasını tamamen boşalttığını belirtti. Şarj noktası olarak kullanılan istasyonun gücü 840 kW olarak ölçüldü; bu değer, dünya genelinde yaygınlaşmaya başlayan 350-400 kW’lık şarj istasyonlarının çok üzerinde bir güç sunuyor.
Connor’ın videosunda, 7X SUV’nin şarj seansının ilk aşamalarında 200 kW güç çektiği ve pil %10 şarj durumuna (SoC) ulaştığında bu değerin hızla 400 kW’a çıktığı gözlemlendi. Daha sonra, şarj noktası, seansın geri kalanında 400 kW’a sabitlenmeden önce 460 kW‘lık bir zirve değerine ulaşıyor. Genel olarak, pili %0’dan %100’e kadar tamamen şarj etmenin yalnızca 19 dakika sürdüğü belirtiliyor.
Müşteriler için daha da önemli olan bir detay ise, Zeekr 7X SUV’nun her şarj dakikasında yaklaşık 35 kilometre daha menzil ekleme kabiliyeti. Bu durum, varış noktasına ulaşmak için sadece bir süre daha şarja ihtiyaç duyan sürücüler için oldukça olumlu bir gelişme. Teorik olarak, yalnızca dört dakikalık bir şarj ile 135 kilometre daha menzil ekleyebiliyor.
Zeekr’in bu başarısını sağlayan unsurlardan biri, oldukça etkileyici bir hızlı şarj ağına sahip olması. Şirket, bu ağını Avustralya, Tayland ve diğer Asya/Pasifik bölgeleri gibi önemli pazarlara yaymayı planlıyor. Ayrıca, çoğu rakibinin aksine, kullanmayı tercih ettiği 5,5 C oranını destekleyen LFP pil teknolojisi, bu başarıda önemli bir rol oynuyor. Bu teknoloji, pillerin patlamadan toplam kapasitesinin 5,5 katı kadar şarj veya deşarj yapabilmesini sağlıyor.