Casus filmlerinde sıklıkla kullanılan akıllı kontakt lensler, karakterlerin görüş alanına ihtiyaç duydukları her türlü bilgiyi aktaran ilgi çekici teknolojiler arasında yer alıyor. Ancak gerçek dünyada karşılaşabileceği bir sorun var: Bu lensler için AR özelliklerini üretmek için enerjiye ihtiyaç duyulması. Geleneksel piller bu cihazlarda kullanılamıyor olması nedeniyle, bu alanda yeni çözümler arayışı sürüyor.
Önerilen çözüm ise oldukça dikkat çekici: Kontakt lense sığabilecek özel bir pil tasarlanması. Bu pil, gözyaşlarındaki şekerle şarj edilebiliyor ve nem miktarı arttıkça pil ömrü de gelişiyor. Bu teknoloji sadece akıllı kontakt lenslerin geliştirilmesine olanak sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda diyabetli bireylerde şeker seviyesini ölçebilen lenslerin üretilmesine de imkan tanıyabilir.
Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanı Lee Seok Woo, akıllı kontakt lenslerin enerji ihtiyacıyla ilgili olarak ilham verici bir çözüm üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Lee ve ekibi, insan saçının kalınlığından daha ince bir pil tasarlayarak, lenslerde kullanılabilecek güvenli, ultra ince pillerin yolunu açmış durumda.
- Biyouyumlu Piller: Lee ve ekibi, pilin güvenli bir şekilde çalıştırılması için biyouyumlu bir salin solüsyonu üzerinde çalışıyor. Bu pil, glikoz ve tuzlu su çözeltisindeki kimyasal reaksiyonla şarj edilebiliyor.
- Gözyaşlarıyla Şarj: Akıllı kontakt lensleri takan kişilerin gözyaşları, pilleri doğal olarak şarj edebilir. Glikoz içeren gözyaşları, pil ömrünü artırabilir.
- Diyabet Takibi: Araştırmacılar ayrıca gözyaşlarındaki şeker seviyesini ölçerek diyabetik hastalardaki glikoz seviyelerini takip etmeyi hedefliyor.
Araştırmacılar, şu anda her iki şarj yöntemiyle de çalışan bir prototip geliştirmiş durumda. Ancak pilin ürettiği voltajın ticari kullanımlar için yeterli olmadığı belirtiliyor. Lee ve ekibi, pilin özelliklerini geliştirerek bu teknolojinin daha geniş bir kullanım alanına ulaşmasını hedefliyor.