Altan Erkekli’nin Tiyatroya Dair Duyguları
Gazetemize açıklamada bulunan Altan Erkekli, “Bu ödüle değer görülmek benim için son derece gurur verici” diyerek hislerini dile getirdi. Erkekli, “Bu ödül, benim için gerçekten heyecan uyandıran bir olaydı. 1974 yılında, 19 yaşında bir genç olarak tiyatro bölümünü kazanıp Ankara’ya geldiğimdeki heyecanımı unutamam. Ancak, iki sene bile kalmam dedim bu şehirde diye küçümsediğim başkent, 25 yıl boyunca bana emek vererek, havasıyla, ekmeğiyle ve suyuyla doyurdu. Alkışlarıyla büyüttü genç Altan Erkekli’yi. İşte bu yüzden bu durum son derece heyecan verici.” şeklinde konuştu.
Erkekli, “İkinci okulum Ankara Sanat Tiyatrosu. Bana orada güvenen ve ikinci sınıftayken Maksim Gorki’nin ‘Ana’ adlı oyununda Povel rolü ile sahneye çıkmama olanak tanıyan Rutkay Aziz’dir. Kaybettiğimiz ustalar da ışıklarda uyusunlar. Yaman Okay, Erol Demiröz, Rana Cabbar, Meral Niron, Jale Aygaz, Suat Ülhan, Savaş Yurttaş, Mehmet Ulaş ve teknik kadrodan Haydar Kızılgül, Sadık Karataş, Ahmet Yıldız gibi isimler, şu anda yaşayan ve hâlâ tiyatro yapan Cezmi Baskın, Salih Kalyon, benim için çok değerli büyüklerimdir. Onlar bana yüreklerini açtılar ve arkamda durdular. Bu onurlu meslekte Özdemir Nutku, Nurhan Karadağ, Sevda Şener, Metin And, Hülya Utku ve Turgut Özakman gibi değerli insanların emeğiyle bu ödülü aldım. Eğer onların emekleri olmasaydı, bu emek ödülünü almam mümkün olmazdı. Onlara ve Ankara seyircisine minnettarım.” ifadelerini kullandı.
Başkent’e Dileği
Altan Erkekli, tek bir isteği olduğunu belirterek, “Bu büyüdüğüm tiyatroda, yüzlerce ustanın nefesi olan sahnede, Ihlamur Sokak’taki tiyatro binasının, yani Ankara Sanat Tiyatrosu’nun, 6 Aralık 1963 yılında doğduğu yerde yeniden Ankara kentine armağan edilmesini diliyorum. Kent belleğinde çok önemli bir yeri olan bu binanın, müze gibi kullanılarak gelecek kuşaklara, tiyatro izleyicilerine ve tiyatro emeklilerine bir anı olarak bırakılmasını canı gönülden istiyorum. Bana emek verenlere bir kez daha çok teşekkür ediyorum. İyi ki onlar bu emeği verdiler, ben de iyi ki bu tiyatro sahnesinde hayatı değiştiren sevgiden, emekten, barıştan yana olan bir dünyayı hedefleyen, çabalayan herkesle birlikte bu sanatı yapıyorum. Hayatı güzelliklere dönüştüren tiyatro sanatı hep var olsun. Yaşasın sanat, yaşasın tiyatro diyorum.” diye ekledi.
Bu yıl, yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı Genco Erkal’ın anısına düzenlenen festival, 2 Aralık’a kadar devam edecek. Festivalde bu yıl Sırbistan, İran ve Azerbaycan’dan oyunlar ile birlikte Ankara, Bilecik, Bursa, Bolu, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Ordu ve Zonguldak’tan toplam 42 oyun sahne alacak. Ayrıca festivalde “emek ödülü”, yıllarca Dostlar Tiyatrosu müdürü olarak sahnelere hizmet veren Ahmet Kaya’ya, “Sevda Şener Tiyatro Yazarlığı Ödülü” ise oyun yazarı Prof. Dr. Hasan Erkek’e verildi.