Antakya’daki Kazı Çalışmaları ve Geçmişe Yolculuk
Antakya ilçesi Küçükdalyan Mahallesi’nde bulunan hipodrom ile çevresindeki saray ve tapınak alanında gerçekleştirilen kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde devam ediyor. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Pamir başkanlığındaki 20 kişilik uzman ekip, Roma ve Helenistik dönemlere ait mimari eserlerin izlerini ortaya çıkarmak için yoğun bir çalışma yürütüyor.
Önceki kazılarda, künk, müzik aleti parçaları ve zarlar gibi önemli buluntulara ulaşılmıştı. Bu yılki çalışmalarda saray alanındaki kazılara ağırlık verildi ve yapının kalıntıları detaylı bir şekilde incelendi. “Gelecekte Yürütülecek Araştırmalar İçin İpucu Oluşturdu” şeklinde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Pamir, sarayın geçmişinin milattan sonra 4. yüzyıla kadar uzandığını ifade etti.
Pamir, yapıda 3 farklı döneme ait izlere rastlandığını belirterek, “Bu yıl kazılarda elde ettiğimiz en güzel sonuçlardan biri, saraya ait mimari elemanların yeniden inşa sürecinde sütun gövdeleri ve blok taşlarının kullanıldığını gözlemlememiz. Bu durum, saraya yönelik gelecekteki araştırmalar için önemli ipuçları sağlıyor.” dedi.
Hipodromda da kazı çalışmaları devam ediyor. Pamir, bu alandaki bulgularla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yarışların yapıldığı düzlüğü ikiye bölen bir konstrüksiyon ögesi mevcut. Buradaki çalışmalarda, yapının milattan sonra 115 yılında inşa edildiğine dair veriler elde ettik. Ayrıca, platformun yüzeyinin havuzlarla kaplı olduğuna dair sifon sistemleri bulduk. Yüzeyin mozaikle kaplı olduğuna dair de önemli verilere ulaştık. Bu bulgular, hipodromu nasıl 3 boyutlu canlandırabileceğimiz konusunda bizlere değerli bilgiler sunuyor.”
Pamir, arkeolojik çalışmalar tamamlandığında, Antakya Antik Hipodromu ve çevresini kapsayan bir arkeopark kurulmasının planlandığını belirtti. Bu projeyle birlikte tarihi ve kültürel mirasın korunması ve sergilenmesi hedefleniyor.