Avrupa’nın Ariane 5 roketinin yerini alacak olan Ariane 6 roketi, Fransız Guyana’daki uzay üssünde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Ancak fırlatma mükemmel olmasa da başarılı oldu. Ariane 6, uzun bir gecikmeden sonra nihayet fırlatıldı ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Avrupa uzay endüstrisi için büyük bir öneme sahipti.
Ariane 5 ve Vega-C gibi roketler hizmet dışı kalmıştı ve Ariane 6’nın ilk uçuşu ve Vega-C’nin Kasım ayı uçuşu, ESA’nın bağımsızlığını sağlamak adına önemli bir adımdı. Ariane 6, takılabilir iki (A62) veya dört (A64) ilave katı roket iticisini taşıyan iki aşamalı bir roket olarak tasarlandı.
63 metre uzunluğundaki Ariane 6, alçak Dünya yörüngesine on metrik ton yük taşıyabiliyor. İlk uçuşunda, uzaydaki en küçük UV teleskobuna ev sahipliği yapan GRBBeta gibi birçok deney cihazı ve uyduyu taşıdı. Ancak, üst kademe Vinci motorunun yeniden çalıştırılması sırasında yaşanan teknik sorunlar nedeniyle roket planlanan yörüngeye ulaşamadı.
ArianeGroup’un basın toplantısında sorunun kaynağının belirlenemediği ve detaylı analizlerin yapılacağı açıklandı. Ancak, yaşanan sorunun gelecek uçuş planlarını etkilemeyeceği belirtildi. Ariane 6’nın önümüzdeki Aralık ayında ikinci uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor ve hedef, 2025 yılına kadar altı uçuş daha yapmak.