İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan Anma Töreni
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, ünlü tiyatro sanatçısı, sinema oyuncusu ve eğitimci Ayla Algan’ı, vefatının 1. yıl dönümünde kabri başında anmak üzere bir tören düzenliyor. Anma etkinliği, 4 Ocak 2025 Cumartesi günü saat 11.00’de Aşiyan Mezarlığı’nda gerçekleştirilecek. Ayrıca, törene katılmak isteyenler için saat 10.15’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nden servis kaldırılacağı bilgisi verildi.
Ayla Algan Kimdir?
1936 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ayla Algan, Girit göçmeni tüccar Vedat Kasman’ın ve ressam Nevzat Kasman’ın tek çocuğudur. Çocukluk döneminde piyano, bale ve şan dersleri alarak sanatla iç içe bir hayat sürmeye başladı. 5 yaşında başlayan piyano eğitimi, lise öğrenimi için Fransa’ya gidene kadar 11 yıl boyunca devam etti. Ortaokulu İstanbul’daki Notre Dame de Sion Okulu’nda, liseyi ise Fransa’daki Versay Lisesi’nde tamamladı. Lise yıllarında tanıştığı Beklan Algan (1933 – 2010) ile evlenerek hayatını birleştirdi.
‘Erkek Hamlet’
Ayla Algan, eşi Beklan Algan ile birlikte Amerika’da New York Actor Studio’da sahne eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye döndü ve İstanbul Şehir Tiyatroları kadrosuna katıldı. 1961 yılında “Tarla Kuşu” adlı oyunda ilk kez sahne aldı. Aynı yıl, Shakespeare’in Hamlet oyununda hem Ophelia karakterini hem de erkek Hamlet rolünü canlandırarak “Erkek Hamlet” olarak anılmaya başlandı. 1965 yılında “Fizikçiler” oyunu ile İlhan İskender En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü, ancak tiyatronun kolektif bir sanat olduğu düşüncesiyle bu ödülü geri çevirdi. 1966 yılında Muhsin Ertuğrul’un istifası sonrası Şehir Tiyatroları’ndan ayrıldı ve bir süre LCC Language and Culture Center Tiyatro Okulu’nda tiyatro öğretmenliği yaptı. Buradan birçok değerli oyuncu ve yönetmen yetişti.
İlk Başrol ‘Ah Güzel İstanbul’
1964 yılında, yönetmenliğini Ertem Göreç’in yaptığı “Karanlıkta Uyananlar” filmiyle sinemaya adım atan Algan, 1966 yılında Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Ah Güzel İstanbul” filminde ilk başrolünü üstlendi. 1971 yılında Paris’teki ünlü konser salonu Olimpia’da sahne aldı. 1972 yılında Jean L. Bazault’un yönettiği Recaimer Tiyatrosu’nda ve Peter Brook’un Tiyatro Atölyesi’nde davetli sanatçı olarak yer aldı. 1972-1979 yılları arasında Paris’te yaşadı ve müzikle ilgilendi. Bu dönemde, 1972’de Turizm Bakanlığı’nın isteği üzerine Yunus Emre’nin 650. yıl dönümü için bir albüm hazırladı. 1975’te dünyaya gelen kızına Yunus Emre’den esinlenerek “Sevi” adını verdi. 1973’te Bulgaristan’daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması’nda savaş karşıtı bir şarkıyla ikincilik ödülünü kazandı ve aynı yıl devlet sanatçısı unvanına layık görüldü. 1977’de Polonya Sopot Festivali’nde Oda Kızılderilileri üzerine bir şarkıyla dünya birinciliği elde etti.
1980 yılında Berlin’e giderek Schaubühne Tiyatrosu’nda dört yıl boyunca Tuncel Kurtiz, Şener Şen, Macit Koper gibi sanatçılarla işçi tiyatrosu yaptı. 1984 yılında, meslektaşlarıyla birlikte BİLSAK Tiyatro Atölyesi’ni kurdu. 1988 yılında Beklan Algan, Erol Keskin ve Haluk Şevket Ataseven ile birlikte Tiyatro Araştırma Laboratuvarı (TAL)’nı kurarak genç tiyatro oyuncularının eğitimine katkıda bulundu. 1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı görevini üstlendi. 1999-2001 sezonunda Kenan Işık’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelediği “Şeyh Galip’in Aşk Hastası” oyununu oynadıktan sonra emekli oldu.
Ayla Algan, “Seni Seviyorum Rosa”, “Harem Suare”, “O da Beni Seviyor” gibi pek çok filmde, “Biz Size Aşık Olduk”, “Üzgünüm Leyla”, “Aliye” gibi dizilerde rol almıştır. Ayrıca, “Yaratıcı ve Çağdaş Tiyatro Teknikleri Kursu” ile birçok ünlü oyuncuya oyuncu koçluğu yapmıştır. Koroporte Sanat Grubu’nda hem tiyatro eğitmeni hem de anlatıcı olarak görev almış, “Hayvanlar Karnavalı” ve “Bir Sergiden Tablolar” gibi projelerde yer almıştır. 2011 yılında İstanbul Drama Sanat Akademisi Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlenmiş ve tiyatro ile yaratıcı drama metoduyla yabancı dil eğitimi programları geliştirmiştir.
Şehir Tiyatroları’ndan Rol Aldığı Oyunlar
- Tarla Kuşu
- Sinekler
- Amerikalı Peygamber
- Moliere Ya Da Kara Komplo
- Hamlet
- Fizikçiler
- Çil Horoz
- Sezuan’ın İyi İnsanı
- Gülnihal
- Coriolanus
- Bir Yaz Gecesi Rüyası
- Kuşlar
- Aşk Hastası
- Moliere Ya Da Kara Komplo
- Misyon – Bir Devrimi Anmak
- İstanbul’un Gözleri Mahmur
- Sabaha Az Kala
- Benden Sonra Tufan … Olmasın