Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Abidin Dino Sergi Salonu’nda 25 Aralık Çarşamba günü saat 18:00’de açılacak olan sergi, emekçi kadınlar ile Türk ve yabancı yazarlardan bazı ünlü isimlerin portrelerini bir araya getiriyor. Ressam Muzaffer Oruçoğlu’nun eserleri, insanlığın savaşla tehdit edildiği bu zorlu dönemde, hem zihinsel hem de fiziksel emeklerin tüm içtenliği ve iyimserliği ile yaşama olan gülümseyişini yansıtmaktadır.
Sergide yer alan tablolar, Oruçoğlu’nun tuval veya karton üzerinde kullandığı farklı tekniklerin, yarı-soyut bir stilde biçimlenişini gözler önüne seriyor. Bu özel sergi, sanatseverlere derin bir duygusal deneyim sunarken, sanatçının özgün bakış açısını da yansıtıyor. Oruçoğlu’nun sergisi, 5 Ocak Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.
MUZAFFER ORUÇOĞLU KİMDİR?
Muzaffer Oruçoğlu, yazar, ressam ve heykeltraş olarak sanat dünyasında kendine özgü bir yer edinmiştir. 18 Mart 1947’de Kars’ın Göle kazasına bağlı Büyük Zavot köyünde doğmuştur. Çocukluğu, köyünde ilkokul olmaması nedeniyle, komşu köydeki (Küçük Zavot) okulda, kendi köyünde ve Kars’ta geçmiştir. Kars Orta Okulu’nu bitirdikten sonra öğretmen okulu sınavlarını kazanarak Rize Öğretmen Okulu’na, ardından da İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’na geçmiştir. Bir yıl sonra Fen Fakültesi Matematik Astronomi bölümüne girmiştir.
Oruçoğlu, 1967 yılında Amerikan 6. Filosuna karşı yayımladığı bildiri nedeniyle Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’ndan atılmıştır. 1968 öğrenci hareketlerine katılmış, 1969’da Değirmen Köyü’ndeki toprak işgaline karışarak tutuklanıp Silivri cezaevine konulmuştur. 1972 yılında Türkiye Komünist Partisi (Marxist-Leninist) kurucuları arasında yer almış, 1973’te İstanbul’da yakalanarak ömür boyu hapse mahkum edilmiştir. Tutsaklık yıllarını, şiir ve roman yazarak değerlendirmiştir. 13 yıl süren tutsaklığının ardından askere alınmış, askerden 40 gün sonra Mayıs 1986’da firar edip Yunanistan’a kaçmıştır. Fransa’da iltica etmiş ve burada yeniden roman yazmaya ve resim yapmaya başlamıştır.
Politik ve edebiyat dergilerinde makaleleri yayımlanan Oruçoğlu, 1988 yılında evlenerek Avustralya’ya yerleşmiştir. Bu kıtada ilk olarak iki yıllık resim ve heykel koleji (Greensborough TAFE COLLEGE – NMIT) bitirmiştir. Daha sonra Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsü’ne (RMIT) bağlı, Public Art bölümünde üç yıl süreyle Resim ve Heykel eğitimi almıştır. Bugüne kadar toplam 6 ülkede yetmişe yakın kişisel resim sergisi açmış, roman, şiir, masal ve siyasal tarih konularında toplam 44 kitabı yayımlanmıştır. 2011 yılında Abdullah Baştürk işçi edebiyat ödülünü, Grizu isimli 4 ciltlik romanıyla kazanmıştır.