Cedid Mehmed Efendi Medresesi’nin Geleceği
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Cedid Mehmed Efendi Medresesi, 1986 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na devredildi. O dönemde metruk halde bulunan medrese, dönemin genel müdürü Çelik Gülersoy’un öncülüğünde, İstanbul’un tarihi yapılarının onarılmasına yönelik bir çaba içerisinde tekrar hayat buldu. Turing tarafından restore edilen medrese, günümüzde sanatçılar için önemli bir çarşı haline geldi. Ancak, sanatçılar bir hafta önce aldıkları çarşının boşaltılma haberiyle büyük bir üzüntü yaşadı. İddialara göre, çarşının Ayasofya Müzesi ve Ayasofya Deneyim Müzesi gibi müzelerin gişelerini işleten DEM Müzecilik’e verilmesi düşünülüyor.
İstanbul Sanatları Çarşısı, bünyesinde barındırdığı 12 oda ve bu odalarda icra edilen 11 farklı sanat dalıyla İstanbul kültürüne ve sanatseverlere önemli bir hizmet sunuyordu. Hat, tezhip, minyatür ve ebru gibi birçok geleneksel sanat dalı, yirmiyi aşkın usta sanatkâr tarafından icra ediliyordu. Bir tür enstitü işlevi gören bu çarşının geleceği ise şu an merak konusu.
‘NEDENSİZ ÇIKARILDIK’
Gazetemize görüş veren milli kıyafetli kitre-pamuk bebekler yapan sanatçı Lütfiye Batukan, çarşının kurulmasından bu yana burada sanatını hem icra ettiğini hem de öğrettiğini belirtti. Batukan, “Çelik Gülersoy tarafından ilk kurulduğu zamandan beri buradayım. Benim yetiştirdiğim Selma Yurtlu ile birlikte çalışıyoruz. Yaşım ve sağlık durumum nedeniyle son dönemde haftada bir gün gelebiliyordum. Ancak, biz sanatçıları neden çıkardıklarını bilmiyoruz. Bilsek bile, bilmemek en kötüsü. Sadece bir hafta önce haber verdiler. Çok üzgünüm, sebepsiz yere çıkarıldık ve arkadaşlarımızdan ayrıldık. Çarşının akıbetinin ne olacağını bilmiyorum. Umarım burası yine bir sanat merkezi olur. Ne yapacaklarını bilsem, gönlüm rahat olur” diyor. Batukan, “Ben ömrümü bu sanata verdim, bin bebeklik bir koleksiyonum var. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli sergiler açtım. Bundan sonra tek amacım yurtdışındaki örnekler gibi bir bebek müzesi kurmak” şeklinde ekliyor.
‘YİNE KÜLTÜR SANAT ÇARŞISI OLACAK’
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre ise, “Medrese tahsis şartlarına uygun hizmet vermediği için boşaltılıyor. Ancak, medrese yine kültür sanat faaliyetlerinin yapılacağı bir çarşı olarak hizmetine devam edecektir. DEM Müzecilik’e tahsisi ise kesinlikle söz konusu değildir.” açıklaması yapıldı.