Konuşmacılar, çocukların geleceğimizin teminatı olduğu gerçeğiyle, okumanın göz ardı edildiği ve cehaletin teşvik edildiği bu dönemde çocuk edebiyatının ne denli önemli olduğunu vurguladılar. 1970’li yıllarda Erdal Öz’ün öncülüğünde hayata geçirilen “Arkadaş kitaplar” dizisinin, çocuklar için hazırlanan ilk kapsamlı yayın etkinliği olduğu belirtildi. Bu dizinin yanı sıra, çocuklar için yazılmış eserlerin yanı sıra, çocukların kolayca okuyabileceği kitapların da yayımlanması gerektiği ifade edildi.
1980’li yıllardan sonra çocuk yazınının ayrı bir disiplin olarak geliştiği ve bugüne kadar oldukça kapsamlı bir alan haline geldiği üzerinde duruldu. Özellikle çocukların en çok masallardan hoşlandıkları, masal kahramanlarından etkilendikleri ve bu etkileşimin onların hayal dünyalarını zenginleştirdiği vurgulandı.
Panelin sonunda, Zeynep Oral tarafından Yalvaç Ural’a çocuk edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı bir armağan takdim edildi. Ural, PEN’e teşekkür ederek, “Her yayınevinin çocuk kitabı, çocuk edebiyatı olarak sunuluyor. Ancak bu doğru değildir. Yaş grupları ve sözcük seçimleri oldukça önemlidir.” diyerek, yazarların kendilerini bu alanda sürekli olarak geliştirmeleri gerektiğini dile getirdi.