Cemal Reşit Rey tarafından bestelenen ve Ekrem Reşit Rey’in librettosunu yazdığı Deli Dolu, operet dünyasının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 1934 yılında sahneye konan bu eser, Cemal Reşit Rey’in halkı çoksesliliğe alıştırmak amacıyla 1932-1942 yılları arasında librettosunu ağabeyi Ekrem Reşit Rey’in kaleme aldığı birçok operet ve uvertürün en dikkat çekici örneklerinden biridir.
Tümü Darülbedayi’de sahnelenen bu eserler, büyük bir ilgiyle karşılanmış ve günümüzde de birçok kez sahneye konulmuştur. Deli Dolu, 1934 yılında üç perde olarak yazılmıştır ve İDOB Başrejisörü Caner Akın, eserin İDOB ile ilk kez sahneleneceğini belirterek şöyle demiştir:
- “Cemal Reşit Rey, Fransa’dan döndükten sonra bu eseri yazarken İstanbul’un o kozmopolit halini çok samimi ve rafine bir biçimde yansıtmıştır. Aradan 100 yıl geçmesine rağmen, benzer durumlar hala günümüz insanının hayatında yer almaktadır.”
- “Eser, o dönemin günümüz insanını anlatıyor; hala aynı şekilde devam eden entrikalar, çekişmeler, aşklar ve yalanlar, insanın kendisini bulabileceği bir eser olarak karşımıza çıkıyor.”
Eserin anafikri, ikiyüzlülük üzerine kuruludur. Eğlenceli bir anlatımın yanı sıra, gerçek yaşamdan unsurlar barındırarak bizden bir şeyler sunmaktadır. Rey kardeşlerin en önemli operetlerinden biri olan bu eser, başkahramanın etrafında dönen riyakârlık, samimiyetsizlik ve sözde kalmış aile bağlarını gözler önüne seren dramaturjik yapısıyla dikkat çekmektedir.
Operet, hem karakterleri hem de müzikal yapısıyla izleyiciye keyifli bir seyirlik sunmaktadır. Eserde diyalogların yoğunluğu, oyunculuğun müzikten daha fazla ön planda olduğunu göstermektedir. Şebnem Özsaran’ın sahneye koyduğu eserde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Murat Kodallı yönetmektedir.
Müzik düzenlemesi Aytuğ Ülgen ve Ulaş Kurugüllü’ye ait olan eserin dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı Taner Aydın ve koreografisi Çiğdem Erkaya Öztürk tarafından yapılmıştır. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu’nun şefliğini ise Volkan Akkoç üstlenmektedir.
Eser, 13, 16 ve 24 Aralık tarihlerinde Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Dönüşümlü Roller
Eserdeki karakterler ve dönüşümlü roller şu şekildedir:
- İzak rolünde: Çağrı Köktekin / Berk Özbek
- Josef rolünde: Alp Köksal / Bahadır Özkoca
- Marika rolünde: Esra Akcan Abacıoğlu / Şebnem Ağrıdağ Kışlalı
- Katina rolünde: Sevim Ateş / Esen Demirci / Ayçin Sürücüer
- David rolünde: F. Kılıç Aslan / Anıl Önder
- Prof. Silberstein rolünde: Mehmet Tükel Acar / Ufuk Karakoç
- Marlene rolünde: Ayşenur A. Haksoy / Busegül Yalçın
- Pervin rolünde: Aslı Ayan / Anna Sirel Etyemez / Özlem Soydan
- Cevad rolünde: Bülent Külekçi / Yoel Keşap
- Sabiha rolünde: İpek Zehra Evre / Nursel Yazman
- İrfan rolünde: Ali Murat Erengül / Berk Dalkılıç
- Firuz rolünde: Hazal Ata / Okan Fidan
- Muhasebeci rolünde: Çağdaş Bektaş / Fatih Çakmak
- 1. Kız rolünde: Bezmi Hazal Ekşi / Betül Görgülü Memik
- 2. Kız rolünde: M. Banu Ergün / Gülçin Özmaldar
Bu dönüşümlü roller, eserin zenginliğini ve çeşitliliğini artırarak izleyicilere unutulmaz bir deneyim sunmayı hedeflemektedir.