Denizli: Tarih ve Doğanın Buluştuğu Şehir
Adını daha çok horozu, Pamukkale travertenleri ve Buldan bezi ile duyduğumuz Denizli, tarihi zenginlikleriyle dolu bir şehir olmasına rağmen, bu değerlerini yeterince tanıtma fırsatı bulamamıştır. Antalya, Efes, Muğla ve Kapadokya gibi ünlü turizm merkezlerine sadece iki saat uzaklıkta yer alan Denizli, bu bölgeleri ziyaret eden turistlerin genellikle günübirlik gezileri ya da bir gece konaklamalı ziyaretleriyle sınırlı kalmaktadır.
Denizli, Hierapolis, Laodikeia, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik kente, 21 ören yerine, 20’den fazla höyüğe, ve 4 müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, bağcılık ve şarap üretimi konusunda da önemli bir yer edinmiştir. Türkiye’de üretilen şaraplık üzümlerin %44’ünü karşılayan Denizli, kaplıcalarıyla sağlık turizmi alanında da dikkat çekmektedir. İncil’de bahsi geçen 7 kiliseden birine ve 12 havariden birinin mezarının bulunduğu bu bölge, turizm potansiyelini artırmak için çeşitli projeler geliştirmeye başlamıştır.
Denizli Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum örgütleriyle birlikte 10-11 Eylül tarihleri arasında “Denizli Geleceğini Tasarlıyor” başlığı altında bir arama konferansı gerçekleştirmiştir. Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in de katkıda bulunduğu bu projede Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Türkiye’de bu kadar zenginliğe sahip neredeyse tek şehir konumundayız. Turizmde atacağımız adımlarla şehre gelen turist sayısını ve elde edilen turizm gelirini artırmak istiyoruz. Eğer şehrimize yılda gelen 2.5 milyon turistin bir gece fazladan konaklamasını sağlayabilirsek, kişi başı 100 Avro’dan 250 milyon Avroluk ekstra turizm geliri elde edebiliriz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
Denizli denildiğinde akıllara ilk gelen Pamukkale travertenleri olsa da, Başkan Çavuşoğlu bu şehirdeki doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri vurgulayarak, “Oysa Denizli, mağaraları, şelaleleri, kaplıcaları, kanyonları, antik kentleri ve ören yerleriyle de önemli bir turizm merkezidir” demiştir.
Destek ve Yatırımlar
Artan turist sayısının, kente yapılacak yatırımları da artıracağına dikkat çeken Çavuşoğlu, turizm yatırımları için belediye olarak yatırımcılara imar konusunda her türlü desteği sağlayacaklarını belirtmiştir. Çavuşoğlu, “Şu an gerçekleştirilen Arama Konferansı’nın temasını oluşturan VisitDenizli projesi için de paydaş toplantıları gerçekleştirilecek. Şehrin marka değerini artıracak altyapı ve tanıtım çalışmaları ile arama konferansının çıktılarıyla bir yol haritası çizilecektir. Ulusal ve uluslararası festivaller, kentin turizm çeşitliliğini ve sürdürülebilirliğini artırıcı aktiviteler, kongreler ve alternatif turizm rotaları hedeflenen çalışmalardan bazılarıdır” ifadelerini kullanmıştır.
Her Bölgeden Tarih Fışkırıyor
Denizli, sadece tekstil ve tarihi kentleriyle değil, aynı zamanda bağcılığıyla da diğer kentlerle rekabet etmektedir. Türkiye’nin toplam üzüm üretiminin %44’ü bu bölgede yetişmektedir. Çalbağı bölgesinde birçok irili ufaklı, markalaşmış şarap üretim tesisleri bulunmaktadır. Bu tesisler, birbirleriyle tatlı bir rekabet içinde olsalar da, aynı zamanda bölgenin tanıtımı için ortak projeler geliştirmektedirler. Ziyaretçilere, şarap yanında şarapla uyumlu menüler sunmakta ve tesislerini şık bir restoran tarzında tasarlamaktadırlar. Kente gelen turistler, antik kentler, mağaralar, Pamukkale travertenleri, şelaleler ve göllerin yanı sıra Çalbağı yolunu Toskana Vadisi gibi bir merkez haline getirmek için de çaba göstermektedirler.
Keşfedilmemiş Kentler
Denizli’nin hemen her bölgesinde tarih fışkırmakta; bazıları gün yüzüne çıkarılan antik kentlerin yanı sıra, kazı çalışmaları devam eden alanlar ve henüz kazıya başlanmamış pek çok yer bulunmaktadır. Buldan’da yer alan Tripolis antik kenti, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bahadır Duman tarafından yürütülmektedir. Sarayköy’deki Attouda antik kentinin kazı çalışmaları ise aynı üniversiteden Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı’nın bilimsel sorumluluğunda sürdürülmektedir. Kale ilçesindeki Tabae Antik Kenti kazılarına 2007-2013 yılları arasında Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bozkurt Ersoy’un başkanlığında başlanmış ve çalışmalar hâlâ devam etmektedir. Denizli’nin hemen her ilçesinde ören yerleri ve höyüklerin kazı çalışmaları da sürmektedir.