Dilek Türkan’ın Yeni Albümü: Vuslatın Başka Alem
Klasik Türk müziğinin önemli yorumcularından Dilek Türkan, merakla beklenen yeni albümü “Vuslatın Başka Alem” ile müzikseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Albüm, 11 eser ile dolu ve dinleyicileri geçmişe farklı bir yolculuğa çıkaracak. Anatolian Art’s etiketiyle, Ayvalık’ta tarihi bir zeytinyağı fabrikasından dönüştürülen stüdyoda kaydedilen albüm, tamamen şair ve bestekâr Osman Nihat Akın’a ait eserlerden oluşuyor. Dilek Türkan, albümün prodüktörlüğünü Derya Türkan ile birlikte üstlenirken, ilk şarkı “Bir İhtimal Daha Var” ile dinleyicilere merhaba diyor.
Albümün Oluşum Süreci
Albümün fikir, oluşum ve çıkış hikâyesinden bahseder misiniz?
Türk müziği, zamanın hızı ve halkın müzik anlayışıyla giderek uzaklaşmakta. Bu, doğal bir akış çünkü her şey değişiyor ve zaman hızla akıyor. Sanatçıların, köprü olma görevini üstlenmesi gereken bu dönemde, geçmişle bugünü birleştiren tınıları arayarak bu eserler ortaya çıktı. Tüm albüm, Osman Nihat Akın’ın şarkılarından oluşuyor. Neden onun eserlerini tercih ettiğimize gelince, Akın’ın sözleri ve müziği, geçmişte yazılmış olmasına rağmen günümüzde de anlaşılabilir bir tarzda. Çıkış hikâyesi, geçmişi bugünkü duygularla ama günümüz tınılarıyla anlatmak üzerine kurulu. Prodüktörlüğünü Derya Türkan ile birlikte yaptığımız, aranjelerini Hakan Kuralay’ın üstlendiği bu projede, Türk ve Batı enstrümanlarını bir araya getiren bir tınıyı hedefledik.
Bu albümle birlikte, zamanın ve yaşam biçimlerinin hıza kapılıp unutturmaya çalıştığı bir müziği halka hatırlatmak istiyoruz.
Ayvalık ve Albüm Süreci
Neden Ayvalık?
Ayvalık, albümün kaydedildiği eski bir zeytinyağı fabrikasından dönüştürülen Anatolian Art’ın merkezidir. Anatolian Art, burada büyük bir katkı sağlayarak müzik üretimi yapan bir merkez haline geldi. Derya ile birlikte, bu büyülü sahil kasabasında kalabalıklardan uzakta müzik yapmanın tadını çıkarıyoruz. Bu, burada gerçekleştirdiğimiz ikinci projedir ve ilham verici atmosferi bana büyük bir huzur veriyor.
Şarkıların Ortak Hikayesi
Albümde yer alan şarkıların ortak bir öyküsü var mı?
Şarkıların hepsinin Osman Nihat Akın’a ait olması, albümdeki en önemli ortaklıktır. Her bir eser, geçmişin derinliklerinden gelen duygularla dolu ve günümüzle buluşuyor.
Kadın Olmak Üzerine Düşünceler
“Ülkemizde kadın olmak” desem ne dersiniz?
Kadın olmak yerine insan olmaktan bahsettiğimizde, gerçek anlamda bir şeylerin değişeceğini düşünüyorum. Bu dönüşüm için, hem kadınların hem de erkeklerin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Ülkemizde, kadınların yanında erkeklerin de bu birlikteliği sağlamak için çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum. Eğitimin her alanında, evde ve okullarda bu bilincin yerleşmesi şart. Medyada ve sanatta şiddetin yoğun bir şekilde pompalandığı günümüzde, güçlü olanı ön plana çıkarmak zorundayız. Bizim kadınlarımız, Cumhuriyet tarihinden bu yana, bir ülkenin kalkınma hikâyesinin başkahramanlarıdır. Ahlaki ve felsefi sorgulamalarla, daha çok üreterek ve okuyarak insan olmayı öğrenmeliyiz.
Sanat ve Toplum Üzerine
“Aydınlanmanın tek yolu yazmak ya da okumak”
Bitmeyen kadın ve çocuk katliamları, hepimizi derinden etkiliyor ve yaşama sevincimizi zayıflatıyor. Sanatçılar, bu acılara karşı daha güçlü durarak üretime devam etmelidir. Her güçlülüğün içinde bir zayıflık yatar; ikisi arasında kayboluşlar ve yeniden doğuşlar yaşanır. Dünya giderek kötüleşiyor ve yozlaşmaya karşı en etkili yol, aydınlanmanın kapılarını açmaktır. Yazmak ya da okumak, hayatı, sanatı ve insanı anlamanın anahtarıdır. Hangisini yapabiliyorsak, onu içtenlikle ve cesaretle gerçekleştirmeliyiz. Eğer bir çocuğun, bir kadının ya da bir canlının ölmesini istemiyorsak, yaşama sımsıkı sarılmalı ve her şeyin elinden tutmalıyız. Toplumun bireyleri birbirinden kopmuş durumda ve bu bir politika ise, bilinçli bir birlik ve beraberlik geliştirmeliyiz.