Dünyamızı bilinen düzenine sokan en önemli etkenlerden biri mevsimlerdir. Eğer bu doğal olaylar ve değişimler olmasaydı, yaşam şeklimiz ve belki de varlığımız çok farklı olurdu. Benzer şekilde, mevsimlerin aşırı uçlara kayması da insan uygarlığını tehdit eden durumlar yaratabilirdi. Peki, Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerde mevsimler, özellikle kış mevsimi nasıl yaşanıyor? Gelin, diğer gezegenlerin kış mevsimlerine derinlemesine göz atalım.
Merkür Kışı
Merkür’de kış mevsimi oldukça kısa ve yıkıcıdır. Merkür’ün bir yılı yalnızca 88 Dünya günü sürdüğünden, gezegenin tüm mevsimleri son derece kısadır. Ancak, okyanusların ve ısıyı dengeleyen bir atmosferin yokluğu, ciddi sıcaklık dalgalanmalarına neden olarak koşulları daha da zorlayıcı hale getirir. Dünya’daki mevsimler, gezegenin ekseninin eğimi nedeniyle oluşurken, Merkür’de durum farklıdır. Eksen eğimi yalnızca iki derece olduğundan, mevsimsel değişiklikler daha az belirgin hale gelir. Merkür’ün Güneş’e olan uzaklığı, 46 milyon kilometreden 69 milyon kilometreye kadar değişir; bu da gezegenin yörüngesinin en yakın noktasında Güneş’ten iki kat daha fazla radyasyon almasına neden olur. Gerçek Merkür kışı, gezegenin Güneş’ten en uzak olduğu zaman diliminde gerçekleşir. Bu dönemde, ekvatorda öğle sıcaklıkları, gezegenin Güneş’e en yakın olduğu zamana göre 150°C daha düşüktür. Ancak sıcaklık dalgalanmaları mevsimsel olarak değil, günlük olarak yaşanır. Merkür’ün bir günü 59 Dünya günü uzunluğundadır. Bu da gezegenin farklı yarılarının ısınmak ve soğumak için yeterli zamana sahip olmasına yol açar. Kış aylarında bile ekvatorda gün ortasında hava yaklaşık 270°C’ye ulaşırken, gece sıcaklıkları -173°C’ye kadar düşebilir. Kutuplara yakın bölgelerde bu sıcaklıklar daha da düşük olabilir.
Venüs Kışı
Venüs, sadece bir kelimeyle tanımlanacak olursa “sıcak” olarak nitelendirilebilir. Kış ortasında ve gece yarısında bile yüzey sıcaklıklarının 438°C’nin altına düşmeyeceği düşünülmektedir. Venüs’ün atmosferinin aşırı asidik olduğunu da unutmamak gerekir. Atmosferde biriken yüksek miktardaki karbondioksit, bu gezegenin karakteristik özelliklerinden biridir ve bilim insanlarının Dünya’nın geleceği ile ilgili kaygılarından biri olan küresel ısınmanın sebeplerinden biri olarak görülebilir.
Mars Kışı
Kızıl gezegen Mars, kışları açısından Dünya’ya en çok benzeyen gezegenlerden biridir. Mars’ta bir yıl, Dünya’daki bir yılın neredeyse iki katı uzunluğunda olduğundan, kışlar yaklaşık dört ay sürer. Mars’taki ortalama sıcaklıklar da çok daha düşüktür. Mars’taki kışlar, diğer gezegenlerdekilerle kıyaslandığında oldukça tanıdık bir deneyim sunar. Bir yarım kürede kış mevsimi başladığında, atmosferdeki buz örtüsü genişler ve atmosferin yaklaşık dörtte birini kuru buz olarak hapseder. İlkbaharda bu buz, tekrar atmosfere geri bırakılır. Dünya’da mevsimlerin etkileri büyük ölçüde okyanuslar tarafından yönetilirken, Mars’ın ilk dönemlerinde de benzer bir durum söz konusuydu. Ancak günümüzde böyle bir tampon madde kalmadığı için sıcaklık aralığı daha da genişlemiştir. Mars, -153°C’ye kadar düşen sıcaklıklarla kış mevsimlerinde oldukça soğuk olabilir. Bu nedenle, Mars’a gönderilen iniş ve keşif araçlarının çoğu, kışın güneş ışığı eksikliğinden dolayı pillerini şarj edemediği için kapanmakta ve en düşük sıcaklıkları kaydedememekteyiz.
Jüpiter Kışı
Jüpiter’de ise gerçek bir mevsim oluşumu söz konusu değildir. Eksen eğimi, Merkür’den yalnızca 3 derece daha fazla olup, gezegenin yörüngesi düzgün bir elips şeklindedir. Bu nedenle, aldığı güneş ışığı miktarı pek değişmez. Jüpiter’in dönüş süresi 10 Dünya saatinden daha kısa olduğundan, uzun gecelerle birlikte mevsimsel bir değişim de gözlemlenmez. Jüpiter’de kış, gezegenin muazzam yer çekiminin etkisi altında ezildiğiniz diğer zamanlar gibidir.
Satürn Kışı
Satürn’ün eksen eğimi, 26,7 derece ile Dünya’nınkinden yalnızca biraz daha fazladır. Şu anda Satürn’ün ekinoksuna yaklaşıyoruz; ancak diğer dönemlerde bir yarım küre diğerine göre biraz daha fazla ışık alır. Yine de bu durum, büyük sıcaklık değişimlerine yol açmaz. Satürn, güneşten uzak bir konumda olduğundan, yaz mevsiminde bile aşırı ısınmaz. Kalın atmosferi, ısının yeniden dağılmasını sağlar. Ancak Satürn’ün atmosferinde sıcaklıklar, yazın ulaştığı yüksek sıcaklıklardan kışın ulaştığı -191°C’ye kadar değişebilir.
Uranüs Kışı
Uranüs, 97 derecelik eksen eğimiyle dikkat çeker. Bu, gezegenin yörüngesi üzerinde neredeyse düz bir şekilde uzanmasına neden olur. Bu durum, yoğun ve farklı mevsimlerin oluşmasına yol açar. Yaz mevsiminde bir kutup, neredeyse doğrudan Güneş’e bakarken, kış mevsiminde ise Güneş’ten uzaklaşmaktadır. Bu nedenle, kış mevsimleri çok uzun ve karanlık geçer. Uranüs her zaman oldukça soğuk bir gezegen olmasına rağmen, kış mevsimlerinde bu soğukluk daha da belirginleşir. Güneş’e daha yakın olmasına rağmen, Uranüs, Neptün’den daha soğuk bir gezegen olarak bilinir. Uranüs’te kışın yarattığı sıcaklık farkını ölçmek için yeterli gözlemsel verilere sahip değiliz; ancak Güneş’e bakan taraf kış geldiğinde karanlık bir görünüm alır.
Neptün Kışı
Neptün’ün eksen eğikliği 28,3 dereceyle Dünya’nınkinden daha fazladır. Yörüngesi de oldukça daireseldir. Bu nedenle, mevsimler, mesafeden kaynaklı genel bir azalmadan ziyade, diğer yarım kürenin daha fazla ışık almasıyla ilgilidir. Neptün, Güneş’ten yalnızca yüzde 0,1 oranında ışık alır. Ancak Uranüs’ün aksine, Neptün, kendi çekirdeğinden kayda değer bir sıcaklık alır. Bu sıcaklık, mevsimsel değişikliklerden etkilenmez, bu nedenle kış soğuğu ile yaz soğuğu arasında büyük bir fark yoktur.
Plüton Kışı
Plüton, gezegen statüsünü kaybetmiş olsa da, Trans-Neptün Nesneleri (TNO) sınıfı için önemli bir örnektir. Bu cisimlerin büyük bir kısmı, Güneş’ten o kadar uzaktadır ki, büyük bir eksen eğimi olmasına rağmen yarım küreler arasında belirgin farklar yoktur. Sıcaklıklar yıl boyunca, insan standartlarına göre oldukça soğuk kalır. Ancak kış mevsiminde atmosferin tamamen donması, Güneş’e yaklaşıldığında katı durumundan sıvıya geçebilme özelliği taşır.