Dünyamız yaklaşık 4.5 milyar yıldır varlığını sürdürüyor. Başlangıçta dönen, erimiş bir magma topu olan Dünya, zamanla soğuyarak birkaç küçük tektonik plaka oluşturdu. Gezegen, birkaç milyar yıl sonra çeşitli süper kıta oluşumlarıyla kaplandı ve yaşamla dolup taştı. Ancak, evrene baktığımızda Dünya’nın hala genç olduğunu söyleyebiliriz. Muhtemel ömrünün sadece üçte birinden biraz fazlasını yaşadı ve daha birçok değişiklik geçirecek.
Pangea Ultima ve Gelecekteki Sorunlar
Süper bilgisayarlar kullanılarak yapılan iklim modellemelerine göre, gelecekte Dünya’ya hakim olacak Pangea Ultima adlı süper kıta, büyük sorunlara neden olacak. CO2 seviyelerinin yüksek olması, artan güneş radyasyonu ve süper kıtanın yaşanmaz olması, memelilerin hayatta kalmasını imkansız hale getirecek. Kıtanın büyüklüğü, kıtasal etki denilen durumu artıracak ve sıcaklıkları aşırı derecede yükseltecek.
İklim Krizi ve İnsan Etkisi
Çalışmaya göre, CO2 seviyelerinin artması ve süper kıtanın oluşumu gibi etkenlerin yanı sıra, insan kaynaklı sera gazı emisyonları da iklim krizine katkıda bulunuyor. İnsan faaliyetlerinin doğaya olan etkileri, gelecekteki Dünya’nın yaşanabilirliğini tehdit ediyor. Bu nedenle, mevcut iklim krizinin göz ardı edilmemesi ve fosil yakıt kullanımının azaltılması büyük önem taşıyor.