Türk edebiyatının değerli isimlerinden Füruzan, yaşamını yitirdi. 1939 yılında İstanbul’da dünyaya gelen ve gerçek adı Feruze Çerçi olan yazar, özellikle “Parasız Yatılı” adlı eseriyle tanınıyordu. Küçük yaşlarda babasını kaybeden ve eğitimini Yalova ile İstanbul’da sürdüren Füruzan, ilk öyküsü “Olumsuz Hikâye”yi 1956 yılında Seçilmiş Hikâyeler Dergisi’nde yayımlayarak edebiyat dünyasına adım attı. 1958’de ünlü karikatürist Turhan Selçuk ile evlenen ve bu evlilikten kızı Aslı’yı dünyaya getiren yazar, eserlerinde sadece Füruzan adını kullanma kararı aldı.
Füruzan’ın edebiyat yolculuğu, 1972’de “Parasız Yatılı” adlı eseriyle aldığı Sait Faik Hikâye Armağanı ile önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Bu ödülü alan ilk kadın yazar unvanını kazanan Füruzan, 1964-1972 yılları arasında yayımlanan öyküleriyle dikkat çekti ve ardından “Kuşatma” ve “Benim Sinemalarım” gibi önemli eserlere imza attı. 1974’te yayımladığı ilk romanı “Kırkyedililer” ile 68 kuşağının hikâyesini anlatan Füruzan, bu eseriyle geniş bir okur kitlesine ulaştı ve 1975’te Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazandı.
Berlin’de geçirdiği bir yıl boyunca Türk işçilerle yaptığı röportajlarını “Yeni Konuklar” adında toplayan yazar, aynı zamanda “Dokuz Çağdaş Türk Öykücüsü” ve “Türkiye Çocukları” gibi eserleri de yayımladı. “Ah Güzel İstanbul” öyküsünden uyarlanan ve senaryosunu yazdığı film, Antalya Film Festivali’nde ikincilik ödülü aldı.
Eserleri birçok dile çevrilen ve Türk edebiyatının sınırlarını aşan Füruzan, PEN Yazarlar Derneği’nin açıklamasında “mucize” olarak nitelendirildi. Türkçe, edebiyat, sinema, Cumhuriyet değerleri ve yurt sevgisi ile donanmış bir yurttaş olarak anılan Füruzan, öyküleriyle kimsesizlerin, romanlarıyla devrimcilerin, röportajlarıyla emekçilerin ve şiirleriyle şairlerin yanında durdu.
Türk edebiyatı, “Parasız Yatılı”sını kaybederken, Füruzan’ın eserleri ve değerleri sonsuza dek yaşayacak.