Galaksimizdeki Gizemli Hızlı Cisim: CWISE J1249
NASA’nın en son araştırmalarına göre, Dünya’nın 27.306 katı büyüklüğünde olan bir nesne, galaksimizde saatte 1.6 milyon kilometre hızla ilerliyor. Bu devasa cisim, yakında Samanyolu’ndan kopma potansiyeline sahip. Bilim insanları, bu gizemli cismi Dünya’dan yaklaşık 400 ışık yılı uzaklıkta tespit ettiler. Uzmanlar, bu cisim hakkında henüz kesin bir tanım yapamamış olsalar da, onun bir gezegenden çok daha büyük olduğunu, ancak Güneş gibi kendi çekirdeğinde uzun süreli nükleer füzyon sürecini sürdürecek kütleye sahip olmayan bir yıldız türü olan ‘kahverengi cüce‘ olabileceğini öne sürüyorlar.
Eğer bu cisim gerçekten bir kahverengi cüce olarak doğrulanırsa, galaksimizden kopabilecek hiper hızlı bir yıldızın varlığının ilk kez kanıtlandığı anlamına gelecek. NASA ile iş birliği içerisinde çalışan gökbilimci Dr. Kyle Kremer, bu olağanüstü cisim için kısaca CWISE J1249 adını verdiklerini ve bu cismi daha iyi anlayabilmek için birkaç astrofizik teorisinin mevcut olduğunu belirtiyor.
- Birinci Teori: CWISE J1249, bir ‘beyaz cüce‘ kardeş yıldızının ölümünden sonra, ikili bir yıldız sisteminden fırlamış olabilir. Bu süreç, süpernova adı verilen patlayıcı bir nükleer füzyon reaksiyonu ile sonuçlanmış ve cismi kahverengi cüce haline dönüştürmüştür.
- İkinci Teori: CWISE J1249, ‘küresel küme‘ adı verilen yoğun bir yıldız kümesinden doğmuş olabilir. Bu durumda, bir kara deliğin çekim kuvveti tarafından serbest bırakılmış olması muhtemeldir.
Uzun Yıllar Sürecek İzleme Süreci
Bu yüksek hızlı nesnenin kimyasal bileşimi, hangi senaryonun daha olası olduğuna dair ipuçları sunabilir. CWISE J1249’un bir kara delik tarafından mı yoksa çöken bir beyaz cüce tarafından mı fırlatıldığı, bunun yanı sıra bir gaz devi mi yoksa yanan bir kahverengi cüce mi olduğu, bu şekilde anlaşılabilir. Araştırmacılar, gök cisimlerinin galaktik yörüngelerini modellemek için galpy adlı açık kaynak kodlu yazılımı kullanıyorlar. Bu yazılım sayesinde, CWISE J1249’un gelecekteki olası hareketlerini görmek için mevcut tanımlayıcı verilerin yanı sıra ‘100 rastgele başlangıç koşulu‘ test etmişlerdir.
Bilim insanları, bu gizemli gök cismini daha uzun yıllar boyunca izlemeye devam edecekler. Zamanla, CWISE J1249 hakkında hangi yeni verilerin ortaya çıkacağını merakla bekliyoruz.