Gençler ve Yetişkinler İçin İşitme Kaybı Riski
BMJ Global Health Journal’da kısa bir süre önce yayımlanan bir araştırma, dünya genelinde 670 milyon ile 1,35 milyar genç ve yetişkinin güvenli olmayan dinleme alışkanlıkları sebebiyle işitme kaybı riski ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.
Çalışma, 12 ile 34 yaş arasındaki 19.000’den fazla bireyi kapsayan 33 farklı araştırmadan elde edilen verilerin derlenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmacılar, kişisel dinleme cihazları (örneğin kulaklıklar) ve canlı müzik etkinlikleri gibi yüksek sesle müzik dinleme kaynaklarına odaklanmıştır. Yapılan analizler, gençlerin yaklaşık %24’ünün dinleme cihazlarını işitmelerine zarar verebilecek kadar yüksek ses seviyelerinde kullandığını göstermektedir. Ayrıca, %48’i konserler, kulüpler ve sinemalar gibi ortamlarda güvenli olmayan ses seviyelerine maruz kalmaktadır.
Bu verilerin bir araya getirilmesi, gürültü kaynaklı işitme kaybı (NIHL) riskinin oldukça yaygın bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır. Yüksek sesle müzik dinlemenin, NIHL’nin yanı sıra, kulak çınlaması gibi kalıcı işitme sorunlarına da yol açabileceği belirtilmektedir.
Çalışmanın yazarları, dünya genelinde 12 ila 34 yaş grubunda tahmini 2,8 milyar insan bulunduğunu göz önünde bulundurarak, bir milyardan fazla gencin kalıcı işitme hasarı riski altında olabileceğini vurgulamaktadır. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO/DSÖ) 2015 yılında yayımlanan raporunda da benzer şekilde, tahmini 1 milyar gencin bu tehlikeye maruz kaldığı ifade edilmiştir.