Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hatice Asena Kızılarslanoğlu liderliğinde yürütülen “İnebolu, Bozkurt, Abana (MÖ 1. Binden – MS 10. Yüzyıla) Yüzey Araştırması” projesi üçüncü sezonuyla İnebolu’da devam ediyor. Projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle devam ediliyor.
Tarihî Bulgular Ortaya Çıkarılıyor
Araştırma ekibi, MÖ 1. binden MS 10. yüzyıla kadar uzanan döneme ait arkeolojik ve kültürel varlıkların kayıtlarını ve envanterini hazırlamaya başladı. Bölgede 2300 yıl öncesine tarihlenebilecek bulgulara rastlanmış olup Dr. Öğretim Üyesi H. Asena Kızılarslanoğlu, bölgenin yerleşim tarihinin daha da erkene gidebileceğini belirtti.
İnebolu’nun Ekonomik Gücü ve Ticaret Potansiyeli
İnebolu ilçesinde bulunan mezarlar, manastır ve kilise yapıları ile tarihi döneme ait kırık çanak çömlek parçaları ve mimari bloklar, bölgenin Antik Çağ’daki ekonomik gücü ve ticaret potansiyeli hakkında önemli ipuçları sunmaktadır. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ekip, bulgularını kitap haline getirerek yayımlamayı planlamaktadır.
Gelecek Planları
Dr. Kızılarslanoğlu, üç yıldır İnebolu’da yürütülen çalışmaların Bozkurt ve Abana’da da devam edeceğini belirtti. Elde edilen verilerin bölgenin turizmine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Araştırmaların amacı, Kastamonu’nun kültürel tarihini ortaya çıkarmak ve belgelemektir.
Arkeolojik Çalışmaların Destekçileri
Projeye izin veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, destek veren Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi, İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar’a, İnebolu Belediyesi’ne, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’ne, İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü’ne, Arkeoloji Müzesi’ne ve yerel halka teşekkür edildi. Araştırma ekibinde Kastamonu Arkeoloji Müzesi Uzmanı İsmail Çoban, Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rabia Aktaş ve Arkeolog Berkay Kavak yer almaktadır.