İstanbul Kültür Yolu Festivali’nde Balkan Coğrafyası Teması
Dernekten yapılan açıklamaya göre, onursal başkanlığını ünlü edebiyatçı Doğan Hızlan’ın üstlendiği İstanbul Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek. Bu yılki festivalin odak noktası, zengin kültürel mirası ve edebi geleneği ile dikkat çeken Balkan coğrafyası olacak. Festival süresince, çoğunluğu Balkan ülkelerinden gelen 28 şair, şiir dinletileri ve söyleşiler gibi birçok etkinlikte edebiyatseverlerle bir araya gelecek.
Bu yılki festivale katılacak yurt içi şairleri arasında Ebru Özden, Seçil Hidayet, Sezin Seda Altun, Elif Nuray, Şadiye Kılıç, Gönül Demircioğlu, Muzaffer Serkan Aydın, Can Acer, Rıdvan Tulum, Samet Karataş, Can Yiğit Tunçman, Suzan Yörük, Ömer Erdem, Oktay Taftalı, Çiğdem Sezer ve Erol Tufan yer alıyor. Yurt dışından ise Gürcistan’dan Dato Magradze, Moldova’dan Nikolae Spetaru, Sırbistan’dan Nenad Saponja, Makedonya’dan Dejan Trajkoski, Bulgaristan’dan Katya Belçeva, Yunanistan’dan Sophie Dionysopoulou, Azerbaycan’dan Selim Babullaoğlu, İngiltere’den Ella Frears ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Senem Gökel gibi önemli isimler festivale katılacak.
BALKANLAR İLE EDEBİYAT KÖPRÜSÜ KURULACAK
Festival Başkanı Adnan Özer, festivalin bu yılki odak noktasının Balkanlar olduğunu belirterek, “Her yıl dünyanın dört bir yanından konuk ağırladığımız festivalimizin bu yılki teması Balkanlar. Bu coğrafyadan davet ettiğimiz şairler, ülkelerinde önemli şiir organizasyonlarına imza atan çok kıymetli isimlerdir. Türkiye’nin en köklü şiir festivallerinden biri olan bu etkinlikte, amacımız Balkanlar ile şiir üzerinden sağlam bağlar kurmak ve ülkeler arası edebiyat köprüleri inşa etmektir. Ayrıca, Şiir Derneği ile işbirliklerini güçlendirmeyi ve gelecekte karşılıklı fiziki etkinliklerin artmasını hedefliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Özer, Balkanlar’dan gelen konuklar arasında özellikle “Muhibbi Divanı” ve Cemal Süreya’nın “Üvercinka”sını Türkçeden Yunancaya aktaran Yunan şair Sophie Dionysopoulou ile eski Gürcistan Kültür Bakanı olan Gürcü şair Dato Magradze’nin de bulunduğunu aktardı.
BEYOĞLU ŞİİR ROTASI GEZİSİ
Festivalin bu yılki sürprizi ise “Beyoğlu Şiir Rotası” gezisi olacak. Bu özel gezi, 29 Eylül Pazar günü şair Adnan Özer’in rehberliğinde “Günübirlik Edebiyat” alt başlığı ile gerçekleştirilecek. Özer, saat 14.00’te başlayacak gezi boyunca katılımcılara edebiyatçıların bir zamanlar vakit geçirdiği Beyoğlu’ndaki önemli mekanları gezdirecek. Gezi esnasında, edebiyatseverlere hem kendisinin hem de burada yaşayan edebiyatçıların meşhur anekdotlarını aktaracak.
AÇILIŞ RAMİ KÜTÜPHANESİ’NDE YAPILACAK
Festivalin açılış etkinlikleri, 1 Ekim’de Rami Kütüphanesi’nin bahçesinde gerçekleştirilecek. Katılımcıların mikrofonda şiir okuyabileceği “Şiir Parkı / İstanbul Şiir Okuyor” programı düzenlenecek. “Söyleşili Şiir Okumaları” saat 14.00’te 172 numaralı salonda, akşam 19.00’da ise festivalin şair konuklarının mikrofonda olacağı “Uluslararası İstanbul Şiir Gecesi” etkinliği yapılacak. Açılış gününde ayrıca Türkiye’den Sezin Seda Altun ile Can Yiğit Tunçman ve KKTC’den Senem Göknel’in yeni yayımlanan şiir kitapları tanıtılacak.
ŞAİR KADINLAR İKİNCİ KEZ BULUŞACAK
“Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali”, geçen yıl başlattığı “Şair Kadınlar Gecesi” etkinliğine bu yıl da devam edecek. Festivalin ikinci gününde Atatürk Kültür Merkezi Kütüphanesi’nde yerli ve yabancı bütün kadın şair konukları, kendi şiirlerini okuyacaklar. Festivalin kapanışı ise 5 Ekim’de Rami Kütüphanesi’nin 172 numaralı salonunda, Baudelaire’den beri modern şiirin mekandan, yani şehirden aldığı ilhamla düzenlenecek “Şiir ve Şehir Programı” başlıklı iki konferans ile yapılacak. Festival Başkanı Adnan Özer’in konuşmacı olduğu “Modern Şiirin Bir İçeriği Olarak Şehir” konferansı saat 14.00’te, Medeniyet Üniversitesinden Yaylagül Ceran’ın konuşmacı olduğu “Etik, Estetik ve Politik Olarak Şehir ve Poetika” konferansı ise saat 16.00’da başlayacak.