Sergide, New York’ta atölye çalışmaları ve derslerini sürdüren Itziar Barrio’nun teknoloji, emek, madde, kimlik arasındaki kesişimleri irdelediği film ve video enstalasyonları ile mekan için düzenlediği yeni üretimlerden oluşan üçleme yer alıyor. Sanatçının işlerinde insan, insan olmayan, makine arasındaki karmaşık ve devingen ilişkileri gündeme getirerek sürekli inşa hâlindeki toplumsal gerçeklikleri sorgulamaya açıyor.
Üçleme Bölümleri
- Sen Yorgunluktan Ölürken Teleskobuna Kaçıp Işığı Perdeleyen Bir Cin: Teknolojik ilerlemenin seyrini belirleyen bilimsel keşifler ile insan algısının sınırlarındaki astronomi olaylarını odağına alıyor.
- Robota MML: Video ve robotik heykellerden oluşan bölüm.
- Parçacıklı Madde: Sanatçı ve besteci Seth Cluett ile birlikte yankısız odada yapılan ses kayıtlarıyla toz, polen, buhar, duaman ve jeolojik olaylara ait görüntülerden üretilen bölüm.
Sergi Detayları
Felsefe, astrofizik, antropoloji, robotik mühendisliği gibi farklı disiplinlerden uzmanlarla kolektif bir çalışma içine girerek ortaya çıkardığı bu üçlemenin ilk bölümü “Sen Yorgunluktan Ölürken Teleskobuna Kaçıp Işığı Perdeleyen Bir Cin”, teknolojik ilerlemenin seyrini belirleyen bilimsel keşifler ile insan algısının sınırlarındaki astronomi olaylarını odağına alıyor. İkinci bölüm video ve robotik heykellerden oluşan Robota MML ve üçüncü bölüm sanatçı ve besteci Seth Cluett ile birlikte yankısız odada yapılan ses kayıtlarıyla toz, polen, buhar, duaman ve jeolojik olaylara ait görüntülerden üretilen “Parçacıklı Madde”. Sergide, planlandığı bir yıllık süreçte Salt’ın tarihi iç ve dış mekânından çok etkilenen Itziar Barrio’nun buraya özgü müdahale ve yeni işleri de bulunuyor. Salt’ta sanatçının işlerinin yer aldığı bu yıl yayımlanan kapsamlı kitapta satışa sunulacak.
Sergi Bilgileri
Salt’tan Fatma Çolakoğlu’nun programladığı ve Emirhan Altuner’ın tasarladığı sergi, 29 Eylül’e dek Salt Galata’da ücretsiz görülebilir. Sergi paralelindeki kamu programları saltonline.org ve Salt’ın sosyal medya kanallarında duyurulacak.