Kayseri’de Tarih Öncesi Bir Keşif: 7,5 Milyon Yıllık Domuz Kafatası
Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde çobanlık yapan Murat Adıyaman, 2017 yılında Taşhan Mahallesi’ndeki Yamula Barajı kıyısında bir kemik parçası buldu. Bu keşif, bölgedeki fosil araştırmaları için yeni bir kapı araladı. Bulunan kemik parçaları üzerinde yapılan detaylı incelemeler sonucunda, bu parçaların 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendi. 2018 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle bölgede kazı çalışmaları başlatıldı. O günden bu yana devam eden kazılar, 6 yıldır sürmektedir.
Bu yıl kazı çalışmaları, mayıs ayında yeniden başladı. Yapılan kazılarda, 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen dev bir domuz kafatası bulundu. Alçı ceket yöntemi kullanılarak toprak altından çıkarılan bu fosil, Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı’na taşındı.
Günümüz Domuzlarına Hiç Benzemiyor
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bu buluşun önemine dikkat çekerek, “İlk kez böyle bütün bir halde bir fosil bulmuş olduk. Domuz denince akla gelen basit bir canlı gibi görünse de, bu fosil günümüz domuzlarına hiç benzemiyor. Hatta bu canlıyı dev domuz olarak da nitelendiriyoruz. Boyutları, günümüz domuzlarından oldukça farklı, iri bir canlıydı. Zaten, tıpkı fili ayaklandırdığımız gibi, bir süre sonra bu domuzu da ayaklandırarak, daha net bir şekilde nasıl bir canlı olduğunu göstereceğiz. Bu kadar bütün halde tam kafatasının çıkması bizim için son derece önemli” dedi.
Doğal Miraslarımızı Koruyoruz
Kazı çalışmalarında bulunan bu domuz kafatasının ilk kez keşfedildiğine vurgu yapan Başoğlu, “Bu fosil Geç Miyosen dönemine ait. 7,5-8 milyon yıl öncesine kadar gidebiliyor. Mayıs ayı gibi alanda çalışma yapmaya başladık. Ancak son 20-25 gündür bu fosili bütün halde çıkarabilmek için yoğun bir çaba sarf ettik. Nihayetinde başarılı olduk ve alçı ceket yöntemiyle çıkardık. Öncelikle etrafını açtık, ardından alçıladık. Alçıya alarak kesekle çıkardık ve buraya getirdik. Şimdi burada temizlenme ve onarım aşamaları gerçekleştirilecek. Böyle değerli örnekler buldukça, bizim için motivasyon artıyor ve daha büyük bir heyecanla çalışıyoruz. Bunlar, doğal miraslarımız. Bu alana katkıda bulunduğumuz için ekip olarak gurur duyuyoruz. Bugüne kadar yaklaşık bine yakın fosil bulmuş durumdayız” şeklinde konuştu.