Kayseri’nin tarihi, 6 bin yıl öncesine dayanan arkeolojik bulgular ve belgelerle aydınlatılıyor. Anadolu tarihinin kökenlerinin izlerini taşıyan Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında sürdürülüyor. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle devam ediyor.
76. Yıl Kazıları Başladı
Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bu yıl 76. yılına giren kazı çalışmaları hakkında bilgi vererek, “2024 yılı bizim için çok önemli bir yıl. 75 yılı geride bıraktık, artık 76. yılındayız. 76 yıldır kesintisiz devam eden Kültepe kazıları ve bu sene de çok özel hedeflerimiz var. Kazıların resmi açılışını bu hafta yaptık, Kasım sonlarına kadar devam edeceğiz. 6 ay gibi uzun bir dönem içerisinde kazılarımız gerçekleşecek.” dedi.
Tarihe Işık Tutacak Bulgular
Prof. Dr. Kulakoğlu, bu yılki kazılarda özellikle 4 bin 200 yıl önce yanıp yıkılan krallığın sebeplerini araştıracaklarını belirterek, “Kültepe’nin Asurlu tüccarlardan önceki dönemlerdeki yaşam tarzını araştırmak istiyoruz. Yaklaşık 4 bin 200 yıl önce büyük anıtsal yapılar birdenbire yanıp yıkıldı ve krallık sona erdi. Bunun sebeplerini araştıracağız.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Anadolu insanının Asurlu tüccarlarla beraber yaşadığı Karum alanında da önemli bulgular elde etmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Kulakoğlu, “Tarihe ışık tutacak verileri toplamaya çalışacağız. Hem maddi hem manevi desteklerle bu kazılara devam ediyoruz. Özellikle Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yerel yönetimlerin destekleri çok büyük.” şeklinde konuştu.
Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri’ndeki bu önemli kazı çalışmaları, bölgenin ve Anadolu’nun tarihine dair değerli bilgilerin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlıyor.