Keneler ve Gizemli Virüsler: Zombi Olmak Mümkün Mü?
Kenelerin sinsice derinin altına kafalarını sokarak günlerce bir insanın kanını emmesi, sonunda kurbanın ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına yakalanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle, pek çok insan kenelerden büyük bir korku duyuyor. Ancak, kenelerin daha da büyük bir tehlike oluşturabileceği yeni bir keşif yapıldı. Doğru müdahale ile Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığını iyileştirmek ve hastaları kurtarmak mümkün olsa da, bu yeni virüs ile zombi olma ihtimali akıllara geliyor.
Çin’deki bilim insanları, insanları ve diğer hayvanları enfekte edebilen yeni bir kene kaynaklı virüs keşfettiklerine inanıyorlar. Şu ana kadar yalnızca birkaç insan vakası tespit edilmiş olsa da, bu virüsün insanları hasta edebileceği ve potansiyel olarak beyin dokusunu etkileyebileceği görülüyor. Bu hafta başında yayınlanan New England Journal of Medicine makalesinde detaylandırılan bulgulara göre, bu virüsün ilk kurbanı, Haziran 2019’da Jinzhou kentindeki bir hastaneye ateş, baş ağrısı ve çoklu organ yetmezliği belirtileri ile başvuran 61 yaşındaki bir adamdı. Bu adam, beş gün önce İç Moğolistan’daki bir sulak alan parkını ziyaret ederken keneler tarafından ısırılmıştı.
Hastanın ilk antibiyotik tedavisine yanıt vermemesi, viral bir enfeksiyonun sorumlu olduğunu gösteriyordu. Bilim insanları hastanın kanını incelediklerinde, daha önce hiç karşılaşmadıkları bir virüs ile karşılaştılar. Yeni nesil genetik dizileme teknikleri, bu gizemli virüsün Nairoviridae ailesine ait orthonairovirus cinsine ait olduğunu ve Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüsü gibi diğer kene kaynaklı virüslerle yakın akraba olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, keşfettikleri virüse Sulak Alan Virüsü veya WELV adını vermeye karar verdiler.
Beyin enfeksiyonu yapan virüs WELV, hastalarda ateş, şişmiş lenf düğümleri ve baş dönmesi gibi çeşitli spesifik olmayan semptomların ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Bu hastaların bazılarında dokularda hasar ve kan pıhtılaşması belirtileri gözlemlendi. İlgili hastalardan biri komaya girdi ve bu hastada nörolojik enfeksiyon belirtileri belirlendi; omurilik sıvısında ise beyaz kan hücrelerinin sayısında artış görüldü. Neyse ki, tespit edilen tüm hastalar sonunda iyileşti. Ancak, araştırmacılar farelere ilk hastalardan ve kenelerden aldıkları WELV suşlarını verdiklerinde virüsün beyne ulaşabildiğini ve bu hayvanlarda ölümcül enfeksiyonlara neden olduğunu gözlemlediler.
Özetle, kene gördüğünüzde o yerden hemen uzaklaşmanız en mantıklısı olacaktır. Ancak, buldukları her virüsle biyolojik silah geliştirmek için laboratuvarlarda çalışan silah endüstrisinin, bu yeni keşfedilen virüsü kullanarak gerçekten bir zombi virüsü üretip üretemeyeceği sorusu, akıllarımızda bir soru işareti olarak kalıyor.