Kıta Kavramında Yeni Bir Bakış Açısı: Kuzey Amerika ve Avrupa Tek Kıta mı?
Çoğumuz, Dünya’nın yedi kıtaya sahip olduğu bilgisiyle büyüdük. Ancak, yeni ve tartışmalı bir araştırma, bu yaygın anlayışı sorgulamamız gerektiğini öne sürüyor. Derby Üniversitesi’nden araştırmacılar, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın aslında tek bir kıta olarak düşünülmesi gerektiğini savunuyorlar.
Bu ilginç çalışmanın yazarı Dr. Jordan Phethean, “Keşif, Kuzey Amerika ve Avrasya tektonik levhalarının, geleneksel olarak 52 milyon yıl önce gerçekleştiği düşünüldüğü gibi henüz gerçekten parçalanmadığını gösteriyor.” diyor. Dr. Phethean ve ekibi, bu levhaların esnemeye ve parçalanmaya devam ettiğini düşünerek, kıtaların ayrılma sürecinin hala devam ettiğini iddia ediyorlar.
Çalışma, Grönland Denizi ile Kuzey Atlantik Okyanusu arasında yer alan İzlanda üzerine odaklanıyor. Önceden, İzlanda’nın yaklaşık 60 milyon yıl önce, Kuzey Amerika ve Avrasya levhaları arasındaki sınır olan orta Atlantik sırtının ayrılmaya başlamasıyla ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak Dr. Phethean ve ekibi, İzlanda’nın ve çevresindeki Grönland İzlanda Faroes Sırtı’nın (GIFR) aslında Kuzey Amerika ve Avrupa kıtalarından kaybolmuş ve su altına gömülmüş parçaları da içerebileceğini öne sürüyorlar.
Bu özelliğe “Yırtılmış Okyanik Magmatik Plaka” (ROMP) adını veriyorlar. Dr. Phethean, bu keşfi, Kayıp Şehir Atlantis’in bulunmasına benzeterek, deniz altındaki eski kıta parçalarının keşfedilebileceğini düşünüyor. İzlanda’daki volkanik aktiviteyi Afrika’nın Afra bölgesindeki benzer aktivitelerle karşılaştırarak, bu bölgelerin evrim sürecinin paralellikler taşıdığını belirtiyor.
Eğer araştırmacıların teorileri doğruysa, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın daha önce düşünüldüğü kadar ayrılmamış olabileceği ve belki de tek bir kıta olarak sınıflandırılabileceği anlamına geliyor. Bu fikirler hâlâ tartışmalı ve bulgular henüz tam olarak doğrulanmamış olsa da, araştırmacılar İzlanda’daki volkanik kayaları incelemeye ve teorilerini desteklemek için daha fazla modelleme yapmaya kararlılar.
Bilim insanları, kara kütlelerinin zaman içindeki hareketlerini uzun süredir araştırıyorlar. Süper kıta Pangea, yaklaşık 250 milyon yıl önce parçalanmaya başladı ve bu durum kuzeyde Laurasia ile güneyde Gondwana’nın oluşumuna yol açtı. Milyonlarca yıl boyunca Gondwana, aralarında Avustralya ve Antarktika’nın da bulunduğu birçok kara kütlesine bölündü ve bu süreç günümüzde de devam ediyor.