Manisa Mesir Macunu, Avrupa Birliği Coğrafi İşareti Aldı
Yaklaşık üç yıllık bir sürecin ardından, Manisa Mesir Macunu, Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alarak Türkiye’nin 28. coğrafi işaretli ürünü olma onuruna erişti. Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa’nın, Türkiye’nin ve dünyanın en eski geleneklerinden birini ve önemli festivallerinden birini barındırdığını belirtti. 2012 yılında UNESCO tarafından ‘Dünyanın Somut Olmayan Kültürel Mirası’ listesine alınan Mesir Macunu, derneklerinin beş yıllık çalışmasının ardından 2018 yılında Türkiye’de coğrafi işaret almış ve bugün itibarıyla Avrupa Birliği tarafından da tescillenmiştir.
Nisan ayında gerçekleştirilen 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinde 7 ton mesir macunu dağıtan Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği’nin uzun süredir devam eden çabalarının sonunda AB tescilinin alınmasının önemine dikkat çeken Dernek Başkanı Ufuk Tanık, şu ifadeleri kullandı:
“Manisa Mesir macunumuz, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine alınmıştı. 2018 yılında coğrafi işaretini almıştık. Bugün itibarıyla Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini de almış bulunmaktayız. Manisa’mıza ve mesir macunumuza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu, bizim için çok önemli. Avrupa Birliği tescilini aldıktan sonra, geleneğimiz ve dolayısıyla mesir macunu ürünümüz artık tamamıyla bir şekerleme ürünü olmasının ötesinde, gelenek ve ürünün kendisi ile birlikte tescillenmiş oldu.”
Tanınabilirliğe Önemli Katkı
Tanık, sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa Birliği’ne üye tüm ülkelerde bu almış olduğumuz belge ile birlikte yayınlanacak ve ulaşamadığımız birçok kişiye böylelikle Avrupa’da da ulaşmış olacağız. Dolayısıyla hem Manisa’mıza hem de Türkiye’mizin turizmine ciddi bir tanınırlık katkısı sağlayacağını düşünüyorum. Bu konuda derneğimiz ve Türk Patent Enstitüsü ortak çalışmasıyla bu belgenin alınmasında katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Manisa’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yaklaşık üç yıla yakın bir süredir bu çalışma sürdürülüyor. Türkiye’deki coğrafi işaretimizi alırken de beş yıllık bir çalışma sonucunda 2018’de tescillenmişti. Mesir macunumuz, Türkiye’de 28’inci Avrupa tescil belgesine sahip ürün oldu. Bu belgeler, Manisa’mıza ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.”
Mesir Macununun Tarihçesi
Mesir macununun tarihi, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın hastalığına çare bulmak amacıyla Merkezefendi tarafından yapılan çalışmalarla başlamaktadır. Bu süreçte, 41 çeşit baharat ve ot kullanılarak özel bir macun elde edilmiştir. Dönemin başhekimi Merkez Efendi tarafından hazırlanan bu karışım, Hafsa Sultan’ı iyileştirince, Ayşe Hafsa Sultan’ın isteği doğrultusunda Manisa’nın merkezindeki Sultan Camii kubbesinden halka saçılmıştır. Her yıl nisan ayında düzenlenen festivalin en önemli etkinliği, şifa getirdiğine inanılan bu macunun halka saçılmasıdır. Mesir Macunu Festivali, 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alınmıştır.
Mesir Macununun İçindeki Baharatlar
Şifalı mesir macununun içeriğinde yer alan 41 çeşit baharat ise şunlardır:
- Tarçın
- Karabiber
- Yenibahar
- Karanfil
- Çörek otu
- Hardal tohumu
- Anason
- Kişniş
- Zencefil
- Hibiskus
- Zerdeçal
- Hindistan cevizi
- Rezene
- Kebabiye
- Sinameki
- Sarıhalile
- Vanilya
- Darı fülfül
- Kakule
- Havlıcan
- Hıyarşembe
- Safran
- Kimyon
- Çam sakızı
- Mürsafi
- Meyan balı
- Zulumba
- Limon kabuğu
- Portakal kabuğu
- Deve dikeni tohumu
- Keten tohumu
- Keçiboynuzu
- Udi hindi
- Isırgan tohumu
- Akbiber
- Üzüm çekirdeği
- Hayıt tohumu
- Biberiye
- Funda yaprağı
- Melisa otu
- Karahalile