Musiki Muallim Mektebi’nin 100. Kuruluş Yıldönümü Paneli ve Dinletisi
Musiki Muallim Mektebi’nin 100. kuruluş yıldönümü temalı panel ve dinleti, müzik eğitiminde önemli katkılarda bulunan konuşmacıların katılımıyla 19 Ekim’de Süreyya Operası’nda gerçekleştirildi. Panelde yer alan isimler arasında Prof. Dr. Cihat Aşkın, Prof. Çiğdem İyicil, Prof. Dr. Zafer Kurtaslan ve Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir bulunmaktaydı.
Etkinliğin ardından, “Musiki Muallim Mektepli Besteciler” başlıklı dinletide, piyanist İrem Yalçıner’in eşliğinde Dr. Mete Gökçe yönetimindeki Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç koristlerden oluşan 100 Ses Oda Korosu, Osman Zeki Üngör ve Veli Kanık’ın koro eserlerini dinleyicilere sunarak etkileyici bir performans sergiledi.
Panelde müzikolog Ersin Antep, slaytlar eşliğinde Musiki Muallim Mektebi’nin 1 Kasım 1924’te kurulduğunu, halka müzik eğitimi yayma amacıyla müzik öğretmeni yetiştiren Cumhuriyet’in ilk eğitim kurumu olduğunu vurguladı. O dönemle karşılaştırmalı olarak günümüzdeki müzik eğitim sisteminin ele alındığı panelde, mevcut eksiklikler ve yapılması gerekenler detaylı bir şekilde tartışıldı.
Yoğun bir konser programının yanı sıra on sekiz şehirde düzenlenen “Küçük Arkadaşlar Projesi” ile genç yetenekleri destekleyen İTÜ Konservatuvarı’nın önceki müdürü, keman sanatçısı Cihat Aşkın, Anadolu’daki konserlerinde halkın büyük ilgisini gördüğünü ancak bu bölgelere eğitimci ve sanatçıların yeterince gitmediğini belirterek, “Oradaki yüksek potansiyelin keşfedilmeye ve geliştirilmesine büyük ihtiyaç var.” diyerek bu konudaki lojistik problemleri eleştirdi. Aşkın, konservatuvar eğitiminin küçük yaşta başlaması gerektiğine, kültürel ve sanatsal eğitimin birlikte verilmesinin önemine vurgu yaparak, topluma katkı sağlayacak müzisyenler yetiştirmenin gerekliliğini anlattı.
Ankara’da 2017 yılında kurulan Türkiye’nin tek Müzik Eğitim Fakültesi’nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Kurtaslan, okulda sunulan eğitim hakkında bilgiler verirken, “Burada eksikliği ifade edilen okul öncesi ve engellilere yönelik müzik öğretmenliği bölümlerini açmak istiyoruz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu alanda bir yapılanması yok.” diyerek üniversite ve bakanlık iş birliğindeki eksiklikleri dile getirdi.
Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir, müzik eğitiminin nicelik olarak artarken nitelik olarak azaldığını istatistiklerle ortaya koydu. Kadrolu müzik öğretmeni yetersizliğine dikkat çekerek, “Okul kitaplarında yanlışları geçtim; korkunç bilgiler var. Çünkü bunlar uzmanlara yazdırılmamış.” diyerek eğitimde başarı için doğru araçların önemine vurgu yaptı.
Halen kurucusu olduğu Maltepe Üniversiteleri Konservatuvarları Müdürlüğünü yürüten keman sanatçısı Prof. Dr. Çiğdem İyicil, Musiki Muallim Mektebi’nden yetişen öğretmenlerin eğitime kattığı değerleri kendi yaşamından örneklerle aktardı. İyicil, salondaki gençlere “Eğer bu yola başvurmuşsanız, müziği severek yapın, çalışın ve çaldığınız enstrümanın dersini kimin verdiğine dikkat edin. İyi bir eğitimle başlayın.” sözleriyle seslendi.