Noel Baba ve Ebeveynlerin Dilemmaları
Yılbaşı dönemi hızla yaklaşırken, dünya genelindeki birçok aile için önemli bir gelenek olan Noel Baba heyecanı da artmaya başladı. Çocuklar, Noel Baba’nın getireceği hediyeleri sabırsızlıkla beklerken, bir bilim insanı ebeveynlere çocuklarına Noel Baba hakkında yalan söylememeleri gerektiği hususunda uyarıda bulunuyor.
St. Andrews Üniversitesi’nde felsefe alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Joseph Millum, çocuklara Noel Baba’nın gerçek olduğunu söylemenin “etik bir yaklaşım olmadığını” savunuyor. Millum, The Conversation için yazdığı makalede, “Çocuğunuza Noel Baba’nın gerçekten var olduğunu söylemenin etik olmadığına inanıyorum” ifadesini kullanarak, bunun nedenlerini şöyle açıklıyor: “Bu tür bir yaklaşım, çocukların güvenini sarsar ve gerçeklerle manipüle edilen bir dünyada, yalan söylemeden elde edilebilecek olumlu sonuçlar için kaygı ve üzüntüye neden olabilir.”
Dr. Millum’un belirttiğine göre, çocuklara anlatılan ve iyi davranırlarsa Noel Baba’nın onlara hediyeler getireceği hikayesi, yeni ebeveynleri zor bir durumla karşı karşıya bırakıyor. Bu durum, ebeveynlerin kendi davranışlarıyla çocuklarına verdikleri mesajlar arasında bir çelişki yaratıyor: “Çocuğunuza yapmasını söylediğiniz şeyleri kendiniz de yapmalı ve onlara gerçeği mi anlatmalısınız? Yoksa Noel Baba efsanesinin, yalan olmasının ötesinde özel bir durumu mu var?”
Noel Baba Efsanesi ve Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Daha önce gerçekleştirilen birçok araştırma, “Noel Baba efsanesinin” çocukların duygusal durumları üzerindeki etkilerini incelemiştir. Örneğin, 1994 yılında Teksas Üniversitesi araştırmacıları, Noel Baba’ya inanmayan 52 çocukla bir anket gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, çocukların ortalama yedi yaşında gerçeği kendilerinin keşfettiğini ve bu durum karşısında genel olarak olumlu tepkiler verdiklerini gösteriyor. Child Psychiatry and Human Development dergisinde yayımlanan çalışmada, Dr. Carl Anderson liderliğindeki araştırmacılar, “Çocuklar gerçeği öğrendiklerinde çoğunlukla olumlu tepkiler bildirdiler” şeklinde bir değerlendirme yapıyor.
Bu yılın başlarında yapılan başka bir araştırmada ise 48 çocuğa Noel Baba’nın gerçek olmadığını nasıl keşfettikleri ve bu keşfin onlarda nasıl duygular uyandırdığı soruldu. Araştırma sonuçları, çocukların ortalama sekiz yaşında gerçeği keşfettiğini ve yalnızca üçte birinin bu duruma karşı olumsuz duygular hissettiğini gösterdi. Dr. Millum ayrıca, Noel Baba’ya inanmanın yılbaşı veya Noel deneyimini iyileştirdiğine dair somut bir kanıt olmadığını vurguluyor: “Noel Baba’ya inanmanın yılbaşının tadını çıkarmak, çocuğun hayal gücünü geliştirmek veya eleştirel düşünceyi artırmak açısından önemli olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Faydalar, çocuklara aldatma olmadan da sağlanabilir. Noel Baba efsanesinin olumlu sonuçları olduğu yönündeki argüman ise oldukça zayıftır.”