Bilim dünyası, Samanyolu Galaksisi’nde beklenen ve gökyüzünde “yeni bir yıldız” olarak görünecek nadir bir “Nova” patlamasına odaklanmış durumda. CNN’in haberine göre, bu göz alıcı olay, eylüle kadar Çoban (Boötes) ve Herkül takımyıldızları arasında, Kuzeytacı Takımyıldızı (T Corona Borealis) civarında gerçekleşecek.
Astronomlar, “Alevli Yıldız” olarak da bilinen T Coronae Borealis ikili sistemindeki bir “beyaz cüce” ve “kırmızı dev” yıldızın etkileşimini inceliyor. Bu sistemin yaklaşık 79 yılda bir patlama gösterdiği ve son patlamanın 1946’da yaşandığı belirtiliyor. Kırmızı devin dış katmanlarını püskürtmesiyle beyaz cüceye ulaşan maddeler, yıldızın atmosferini ısıtarak “kontrolsüz termonükleer patlamaya” sebep oluyor.
Gözlemlenebilir Bir Görsel Şölen
3 bin ışık yılı uzaklıktaki bu yıldız sistemi, patlama meydana geldiğinde Kutup Yıldızı kadar parlayacak ve Kuzey Yarımküre’den yaklaşık 1 hafta boyunca çıplak gözle gözlemlenebilecek. Nova, maksimum ışık seviyesine ulaştığında, birkaç gün süreyle herhangi bir gözlem aracına ihtiyaç duyulmadan gökyüzünde parlayacak.
Bilimsel İnceleme ve Araştırma
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) Göktaşı Ortamları Ofisi Direktörü William J. Cooke, T Coronae Borealis’in yıldızlar arası kütle aktarımı ve beyaz cücede meydana gelen termonükleer patlamalar hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olan tekrar eden novalardan biri olduğunu ifade ediyor. Cooke, Mart 2023’ten itibaren yıldızın sönmeye başlamasıyla birlikte, araştırmacıların “Nova”yı eylüle kadar beklediğini belirtiyor.
NASA’nın Rolü ve Katkısı
NASA, bu gök olayını Hubble Uzay Teleskobu ve Neil Gehrels Swift Gözlemevi vasıtasıyla X-ışını ile ultraviyole ışık üzerinden yakından takip edecek. Ayrıca, patlama hakkında güncel bilgileri X’teki NASA Universe hesabı üzerinden paylaşacak. Bu olay, gökyüzünde bir şölen sunarken, aynı zamanda bilim insanlarına kritik bilimsel veriler sağlayacak.