Özsoy Operası: Cumhuriyet’in Modernleşme Hikâyesi
Cumhuriyet’in ilk on yılı, Türkiye’nin modernleşme sürecinde atılan büyük adımların ve gerçekleştirilen devrimlerin tarihidir. Bu dönemde, her türlü imkânsızlığa rağmen, sanat ve kültür alanında kaydedilen önemli gelişmelerden biri de Özsoy Operası’nın bestelenip sahnelenmesidir. İşte bu önemli olayın hikâyesini anlatan film, Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde nelerin nasıl başarıldığını izleyicilere sunuyor.
Filmin galası, Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan’ın danışmanlığında hazırlanan ve 17 ayrı mekânda çekilen, aralarında Birce Akalay, Burak Bilgili, Okan Yalabık, Melisa Sezen, Ahmet Rıfat Şungar, Şifanur Gül, Mehmet Özgür ve Emre Karayel’in de bulunduğu toplam 250 kişilik dev bir kadro ile gerçekleştirildi. Filmin yönetmeni Akaydın, bu projenin Necati Akpınar’ın 15 yıllık bir hayali olduğunu vurgulayarak, “O hayali beyaz perdeye aktarmak için bir araya geldik. Biz sanatçılarımıza ve Mustafa Kemal Atatürk’e saygı duruşunda bulunmak istedik, umarım bunu başarmışızdır.” dedi.
Özsoy Operası’nın bestecisi Adnan Adnan Saygun’u canlandıran Salih Bademci, film hakkında şunları belirtti: “Bu film, içinde en büyük savaşı barındıran Cumhuriyet filmi çünkü kültür savaşını kaybederseniz ulusu kaybedersiniz. Biz bu devrimi başta sanatla anlattık. Umarım devamı gelir.” Bu anlamlı projede yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Bademci, kültürel mirasın önemine vurgu yaptı.
Filmde Atatürk’ü canlandıran Ertan Saban ise, “Belki filmimiz 126 dakikada başlayıp bitiyor ama kimsenin şüphesi olmasın, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Ankara’da çekimler 30 gün sürdü. Her anını kaliteli kullanmaya çalıştık. Mustafa Kemal’in açmış olduğu kredi çok büyük; öde öde bitmez. Kendimizce ufacıkta olsa ödeyebildiysek ne mutlu bize.” diyerek salonu selamladı.