Bilim insanları, rüya sırasında bireyler arasında ilk kez çift yönlü iletişimi sağlayarak bilimkurguyu gerçeğe bir adım daha yaklaştırmayı başardılar. Uykuyu ve rüyaları iyileştirmeyi amaçlayan Kaliforniya merkezli bir girişim olan REMspace, ‘Inception’ filmindeki bir sahneyi andıran ilginç bir deney gerçekleştirdi. Bu deneyde, uyuyan iki kişi arasında etkili bir mesaj alışverişi sağlandı.
Şirket, deneyde sunucu, cihaz, WiFi ve sensors gibi özel olarak tasarlanmış ekipmanlar kullandı, ancak uyguladıkları teknolojinin tam detaylarını açıklamadı. Denekler, ayrı evlerde uyudukları için iletişim kurmak için yenilikçi bir yöntem geliştirildi. Deneklerin beyinlerine özel elektrotlar yerleştirildi. Bu sensörler, deneklerin beyinlerindeki sinyalleri tespit edebiliyor ve onlarla iletişim kurabiliyordu.
Deney sürecinde denekler, sıradan bir rüya değil, berrak rüya olarak adlandırılan bir rüya türü görmeleri için hazırlandılar. Yani, rüya gördüklerinin farkındaydılar ve rüyaları üzerinde belirli bir kontrol sağlama yeteneğine sahiptiler. Bu süreçte, deneklere özel olarak seçilmiş bir kelime iletildi ve bu kelimeyi rüya sırasında tekrarlamaları istendi. Rüyadaki her iki denek de iletilen kelimeyi başarılı bir şekilde tekrar etmeyi başardılar.
Rüyalarımıza Reklam mı Verecekler?
Bu gelişmeler, gelecekte insan beynine çip yerleştiren kişilerin, uyku ve rüya anlarında bile internete ve dolayısıyla diğer çiplere bağlı olacağı anlamına geliyor. İlerleyen zamanlarda, insanlar rüya içinde bile birbirine mesaj gönderip alabilecek. REMspace‘in CEO’su, bu teknolojinin yakın gelecekte ticarileştirilebileceğini savunuyor. Eğer bir gün rüyalarımızda bile bize reklam izletmeye başlarlarsa veya “Rüyada reklam istemiyorsanız, Premium üyelik için aylık 19.99 dolar ödeyin” gibi teklifler sunarlarsa, buna şaşırmamak gerekir…