Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yer alan ve eski adı “Samuha” olan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar’da yapılan kazılar, bölgenin tarihi ve kültürel önemini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Kazılarda ortaya çıkan yapının, Hitit döneminin önemli tanrılarından Hurri Hava Tanrısı Teşup’un kız kardeşi Şavuşka’ya ait bir tapınak olduğu değerlendiriliyor.
Kayalıpınar’da Sivas Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazılar, Almanya Marburg Philipps Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe danışmanlığında 2005 yılında başlamış olup, her yıl belirli dönemlerde devam etmektedir. Kazı çalışmaları sırasında eski Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izleri, Helenistik, Roma ve Erken Hristiyanlık dönemlerinden kalma mezarlar ile birçok mühür baskısı bulunmuştur.
Kazı başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, 2021 yılında başlayan kazılara 30 kişilik bir ekip ile devam ettiklerini belirtmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak Sivas Müzesi’nden sanat tarihçisi Yavuz Akkaya’nın da kazı ekibine katıldığı belirtilmiştir.
Doç. Dr. Maner, Kazılar sırasında odaklandıkları alanın tapınak yapısı olabileceğini düşündüklerini ve geçen yıl elde ettikleri bulguları destekleyen yeni bulgulara rastladıklarını ifade etmiştir. Ayrıca 2022 yılından itibaren yapılan kazılar sonucunda anıtsal bir Hitit yapısına rastlandığı ve bu yapının büyük bir olasılıkla Şavuşka Tapınağı’na ait olduğu düşünülmektedir.
- Geçen yılki kazılarda, 3. Hattuşili dönemine ait önemli mühür baskıları ortaya çıkmıştır.
- Kayalıpınar’da yapılan kazılarda şu ana kadar 100’e yakın envanterlik eser bulunmuştur.
- Kazılar sonucunda elde edilen eserler, Sivas Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilmiştir.
Kayalıpınar’da yapılan kazılar, bölgenin tarihine ve kültürel geçmişine ışık tutmaya devam etmekte olup, bölgenin Paleolitik Çağ’dan Selçuklu dönemine kadar olan geniş tarihî sürecine dair önemli bilgiler sunmaktadır.