Eğer spor yaparken zamanın olması gerektiğinden daha yavaş geçtiğini gibi bir hisse sahipseniz, yalnız değilsiniz. Yeni bir araştırmaya göre, bir spor salonunda egzersiz yaparken zaman gerçekten daha yavaş akıyormuş gibi gelebiliyor. Zamanın geçişini deneyimleme biçimimiz bilimsel açıdan bir gizem olarak kabul ediliyor. Pek çok bilim insanı bu gizemi çözmeye çalışıyor.
Zaman Algısını Etkileyen Faktörler
Kısa bir süre önce yapılan bir çalışma, bir görüntünün görünüşünü değiştirmenin bile, onu gözlemlerken birinin zaman algısının değişebileceğini gösterdi. Bu da evrensel bir iç saate sahip olduğumuz fikrine şüphe düşürüyor. Einstein’ın kendisi de görelilik teorisini çoğu insanın sezgisel olarak kavrayabileceği bir şekilde açıklamak için bu kavramı kullanıyordu.
Araştırma ve Bulgular
Yeni bir çalışma, sabit bir egzersiz bisikleti üzerinde egzersiz yapan 33 kişiyle bu etkiyi araştırdı. Katılımcılara 4 kilometrelik bir sanal parkur tamamlamaları talimatı verildi. Deneme öncesinde, sırasında ve sonrasında katılımcılardan 30 saniyenin geçtiğini tahmin etmeleri istendi. Bisiklet denemeleri sırasında zaman algısının yüzde 9’luk bir farka sahne olduğu bulundu.
Deney Koşulları ve Sonuçlar
Farklı koşullar altında yapılan denemeler sonucunda, egzersiz sırasında zamanın “daha yavaş” aktığını ortaya çıktı. İlginç bir şekilde, farklı deney koşullarının önemli bir etkisi olmadı. Sonuçta, egzersiz sırasında zaman algısının yüzde 9’luk bir farka sahne olduğu bulundu.
Çalışmanın Sınırlılıkları ve Sonuçları
Bu çalışma, fiziksel olarak aktif olan yalnızca 33 kişinin katıldığı küçük bir örnekleme sahip ve sonuçların genellenebilirliği bir ölçüde sınırlanıyor. Çalışma Brain and Behavior dergisinde yayınlandı.