Taş Mektep’te Yeni Sergi: “Dışarısı Büyüyor”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras’ın titiz restorasyon çalışmasının ardından yeniden kente kazandırdığı Taş Mektep, İBB Kültür’ün düzenlediği etkinliklerle adalılarla buluşmaya devam ediyor. Bu kapsamda, aidiyet ve kimlik temalarını ön planda tutan fotoğraf sanatçısı Denef Huvaj’ın yeni sergisi “Dışarısı Büyüyor” ile Taş Mektep, sanatseverlere kapılarını açıyor.
“Dışarısı Büyüyor” sergisi, modern şehirlerin hızlı ve tüketim odaklı yaşam tarzına karşı bir durup düşünme ve yavaşlama çağrısı yapıyor. Denef Huvaj, fotoğraflarında yürüyüş yollarını keşfe çıkarak, modern şehir sakinlerinin kaçış noktası olarak gördüğü adaların huzur dolu atmosferinde, Taş Mektep’in sakinliğinde bir sergi oluşturuyor. Bu sergi, mekânı adımlarıyla hisseden, zamana dokunan ve insani bir ritim arayanları telaşsız bir yolculuğun parçası olmaya davet ediyor.
Yolculuğun başlangıcından varışa kadar, bir adımın ardında bıraktığı izlerden yön duygusunun kaybolması ve yeniden kazanılmasına uzanan fotoğraflar, izleyiciyi sadece bir manzaranın değil, derin bir düşüncenin izinde gezintiye çıkarıyor. Doğanın içinde kaybolmuş patikalar ve doğadan uzaklaşmış insan figürleri, haç yollarını ve izole şehir sokaklarını her adımda anlam katmanı olarak sunuyor. Bu sergi, ziyaretçilere yalnızca görsel bir deneyim sunmakla kalmayıp, düşünsel bir yolculuk da vaat ediyor.
Sergi, 7 Eylül’e kadar, pazartesi günleri hariç, her gün 09.00 – 18.00 saatleri arasında Taş Mektep’te ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
SANATÇI HAKKINDA
İstanbullu fotoğraf sanatçısı Denef Huvaj, Rusya’da güzel sanatlar ve mühendislik eğitimi almıştır. Uzun yıllar boyunca, Magnum Photos’un Türkiye temsilciliğini üstlenen Fotografevi’nde eğitim aldı. Ayrıca, ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in genel yayın yönetmenliğini yaptığı İz Dergisi’nde bir dönem sanat yönetmenliği yapmıştır. Huvaj’ın çalışmaları, Türkiye ve Rusya’daki birçok müze ve galeride sergilenmiştir.
Genellikle yaratıcı portreler üzerine odaklanan sanatçı, son on yıldır Türkiye, Kuzey Kafkasya ve Abhazya’da belgesel fotoğrafçılık alanında da yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Bu süreçte, hem sanatsal hem de belgesel çalışmalarında derin bir anlatım dili geliştirmiştir.