Taş Plaklardaki Unutulmuş Şarkılar Konseri
Musiki Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen “Taş Plaklardaki Unutulmuş Şarkılar” konseri, 10 Ocak akşamı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirildi. Katılımın ücretsiz olduğu bu anlamlı gecede, konserin solisti olarak Burcu Göktürk sahne aldı. Göktürk’e, konserin bir bölümünde tamburi Ahmet Yağmur Kucur da eşlik etti. Ayrıca, Göktürk, Volkan Ertem (çello), Serkan Halili (kanun), İremnur Yaşar (kemençe), Ahmet Yağmur Kucur (tanbur) ve Baturay Yarkın (piyano) gibi yetenekli sanatçılardan oluşan bir orkestra eşliğinde muhteşem bir performans sergiledi.
YILLAR SONRA YENİDEN CAN BULAN ESERLER
Konserin repertuvarında, 1920 ve 1930’lu yıllarda taş plaklara kaydedilmiş ancak zamanla unutulmuş birçok eser yer aldı. Bu nadide yapıtlar, Musiki Eğitim Vakfı sanatkârları Burcu Göktürk ve Ahmet Yağmur Kucur’un uzun yıllara dayanan özverili çalışmasıyla notaya alınarak gün yüzüne çıkarıldı. Gecede Faide Yıldız’ın “Tahir Kanto” adlı eserinden, bestesi ve güftesi Muhlis Sabahattin Ezgi’ye ait “Nihavend Vals”ine; Fahri Kopuz’un “Isfahan Saz Semaisi”nden Mustafa Kemal Atatürk’ün koleksiyonunda bulunan ve Beyaz Tren seyahatleri esnasında dinlediği plaklardan alınan Hasan Fehmi Ege’nin “Tango”suna kadar birçok eser, yıllar sonra yeniden hayat buldu.
Konsere giderken, sahnede solistin önünde bir mikrofon ve arkasında saz sanatçılarının olduğu sade bir görüntü bekliyorduk. Ancak perde açıldığında, incelikle tasarlanmış bir sahne ile karşılaştık. Dönemin gazinolarını andıran bir dekor, sahneye eşlik eden misafirler ve dansçılarla birleşince, gecenin atmosferi daha da büyüleyici hale geldi. Koreografisini Ertuğrul Akkök’ün hazırladığı gece, Cumhuriyet’in ilk günlerinden bir kesiti izleyicilere yaşattı. Katılımcıların koltuklarına bırakılan katalogda, eserlerin sözleri ve bilgileri yer alması önemli bir ayrıntıydı. Aynı zamanda katalogda yer alan iki farklı barkodla, taş plak kayıtlarına ve notalarına da ulaşılması sağlanmıştı. Geçmişin içinde bulunduğumuz çağla bütünleştirilmesi ve yaşatılması, gecenin en takdir edilesi yönlerinden biriydi.
Nâzım Hikmet’in Anılması
Türk ve dünya edebiyatının en büyük şairlerinden biri olan Nâzım Hikmet için, doğumunun 123. yıldönümü olan 15 Ocak’ta, Şişli Belediyesi ile Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğiyle özel bir program düzenlenecek. Şişli Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki etkinlik öncesinde, Şişli Belediyesi’nin usta şairin 123. yaşına özel hazırladığı “Şişli’de Bir Nâzım” kitabı okuyucularla buluşacak. Programın sunuculuğunu ünlü oyuncu Altan Gördüm üstlenecek.
Etkinlik, saat 20.00’de Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve gazetemizin yazarı Zeynep Oral’ın açılış konuşmasıyla başlayacak. Anma etkinliğinde, ilk olarak geçen yıl aramızdan ayrılan Genco Erkal’ın sesinden Nâzım Hikmet’in “Otobiyografi” şiiri dinlenecek. Ardından Halil Ergün, Tilbe Saran ve Selçuk Yöntem, şairin çeşitli şiirlerini seslendirecekler. Levent Ülgen, “Memleketimden İnsan Manzaraları” adlı eserden “Kartallı Kâzım” bölümünü sahneleyecek. Mercan Selçuk Dans Topluluğu, Nâzım Hikmet’in şiirlerini dans ve müzikle yorumlayacak. Gecenin açılış ve kapanışında ise Tarık Akan’ın çocukları, Özel Taş Koleji Korosu ile sahne alacak. Program, Erdal Erzincan ve Zuhal Olcay’ın muhteşem şarkılarıyla son bulacak.