Tinnitus Hastalığı Nedir?
Tinnitus hastalığını bilmeyenler buna çok şaşırabilir. Dünyadaki bir bölüm insan, ki bunların sayısı hiç az değil, 7/24 tüm hayatlarını kulaklarında hiç bitmeyen bir çınlama sesiyle yaşıyorlar. Ancak tıp biliminin bu hastalığa kesin bir çözümü olmadığı gibi hastalığın sebeplerini de henüz net teşhis edebilmiş değiller.
Michigan Üniversitesi’nde Yürütülen Araştırma
Apple, Michigan Üniversitesi’nde yapılan ve 2019’dan bu yana 160.000’den fazla katılımcıdan veri toplanan araştırmaya destek oluyor. Bu araştırmanın amacı, sese maruz kalmanın etkilerini, kulak çınlamasının insanlar üzerinde yarattığı değişikliği, semptomları yönetmenin ve hastalığı engellemenin yollarını keşfetmektir.
Tinnitus ve Kulaklıklar Arasındaki İlişki
Bazı iddialara göre yüksek sese maruz kalmanın bu hastalığı tetikleyebildiği söyleniyor ancak bunun kanıtı da henüz yok. Yine de mobil cihazlarla beraber artan kulaklık kullanımı ve yüksek sesli müzik dinleme alışkanlığı hastalığın yayılmasının sebebi olabilir.
Tinnitus ve Gürültüye Maruz Kalma
Önceki çalışmalar, kentsel alanlarda yaşayan insanlar için müzik dinlemenin gürültüye maruz kalmanın en büyük kaynağı olabileceğini öne sürüyor. Kulaklıkla müzik dinlemek, konserlere veya spor etkinliklerine katılmak ve diğer “eğlence amaçlı” gürültüye maruz kalmak araştırmacılar için endişe kaynağı haline gelmiştir.
Tinnitus’un Yaygınlığı ve Etkileri
- Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkinlerin yaklaşık %10’unda Tinnitus hastalığı olduğu düşünülüyor.
- 800 milyon – 1 milyar kişinin dünya çapında 7/24 kulaklarında çınlama sesiyle yaşadığı tahmin edilmektedir.
- Apple ve diğer teknoloji üreticileri, kulaklık ve müzik donanımları üretirken yeni önlemler geliştirmek zorunda kalabilirler.