Trendyol’un Sosyal Yatırımları ve Sanat Desteği
Trendyol, sosyal yatırımları arasında kültür ve sanata verdiği desteği ön planda tutmaktadır. 2021 yılında hayata geçirilen Trendyol Sanat, genç ve bağımsız sanatçılara dijital platformda geniş bir alan sunarak, Anadolu’daki sanatçıların eserlerini büyük şehirlerdeki sanatseverlerle, büyük şehirlerdeki sanatçıların işlerini ise Anadolu’daki sanatseverlerle buluşturmayı hedefliyor. Bu platform, 150’den fazla sanatçıya ve yaklaşık 1000 esere ev sahipliği yaparak, sanatçıların eserlerini geniş kitlelere ulaştırma imkanı tanıyor. Trendyol, teknolojik gücünü kullanarak kültür ve sanat alanında da pozitif bir etki yaratmayı amaçlıyor.
BASE’i Bu Yıl 3. Kez Destekliyor
27 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında, The Ritz-Carlton Residences’da gerçekleştirilecek olan Türkiye güzel sanatlar fakülteleri mezuniyet sergisi BASE, Trendyol Sanat’ın ana sponsorluğunda düzenleniyor. BASE 2024’te, Trendyol’un katkılarıyla Azerbaycan konuk ülke olarak yer alacak. Bu yılki BASE, Azerbaycan Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde 4. sınıf lisans ve lisansüstü bölümlerde eğitim gören ve son üç yıl içinde mezun olan genç sanatçıların eserlerinden oluşan bir seçkiye ev sahipliği yapacak.
“Topkapı’nın Kedileri” Sadece Trendyol’da
Trendyol Sanat, Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının limitli edisyon eserlerini sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 15 yıllık fotoğrafçılık deneyimini yapay zekâ teknolojisiyle harmanlayan Sarp Kerem Yavuz, dünyanın önde gelen müze ve uluslararası koleksiyonlarında yer alan özel fotoğraf serilerinin devamı niteliğindeki “Cats of Topkapı” (Topkapı’nın Kedileri) eserini Trendyol Sanat aracılığıyla sanatseverlere sunuyor.
Yapay Zekâ Destekli Sanat
Uluslararası birçok ödüle layık görülen sanatçının son dönem fotoğraf serilerinin en yenisi olan “Topkapı’nın Kedileri”, İstanbul’un ikonik sokak kedilerine odaklanıyor. Topkapı Sarayı’nın bulunduğu tarihi Fatih semtindeki sokak kedilerinden ilham alan bu seri, sanatçının denetimindeki yapay zekânın yorumuyla oluşturulan 10 adet portreden oluşuyor. Trendyol’a özel olarak üretilen 50 adet limitli edisyon, 20 x 25 cm ebatlarındaki ciltli kutularda, sanatçının imzasını taşıyan sertifika ile birlikte gönderiliyor.
Sarp Kerem Yavuz’un Düşünceleri
Sarp Kerem Yavuz, eserin üretim yolculuğunu ve Trendyol Sanat platformunda yer almasını şu sözlerle değerlendiriyor:
“Herkesin birbiriyle daha fazla empati kurduğu bir dünyada yaşamak ve buna katkıda bulunmak istiyorum. Bunu sağlamanın en basit yolu da herkesin sanata erişebildiği bir dünyadan geçiyor. 50 edisyon ürettiğimiz “Cats of Topkapı” adlı eserimin Trendyol Sanat sayesinde daha fazla insana ulaşacak olmasından dolayı çok mutluyum. Bu seri, benim en büyük ilham kaynaklarımdan biri olan İstanbul’un sokak kedilerini yapay zekâ ile yorumladığım 10 portreden oluşuyor. Kartpostal formundaki bu eserlerin her biri aslında birer hatıra objesi. Nasıl ki hafızamız bize bazen oyunlar oynuyor ve ben uzak diyarlarda yaşayan bir sanatçı olarak İstanbul’u düşlediğimde gerçek İstanbul’u değil, nostaljiyle kafamda yarattığım İstanbul’u düşünüyorum, yapay zekânın yarattığı belki eksik, belki hatalı İstanbul aslında benim romantik hafızamdaki İstanbul.”
Trendyol Sanat Sohbetleri Anadolu’yu Gezecek
Genç ve bağımsız sanatçılara dijital dünyada alan açarak, sanatçıları ve eserlerini milyonlarca sanatseverle buluşturmayı hedefleyen Trendyol Sanat, önümüzdeki dönemde Anadolu’nun farklı şehirlerine yüz yüze buluşmalarla taşınıyor. 12 ilde düzenlenecek “Trendyol Sanat Sohbetleri”, çağdaş sanatın önde gelen isimlerini bu illerde yaşayan güzel sanatlar fakültesi öğrencileri, bağımsız sanatçılar ve sanatseverlerle bir araya getirecek. Trendyol, bu etkinlik serisiyle Türkiye’nin dört bir yanında 15 bin kişiyi sanatla buluşturmayı amaçlıyor.
İlk Etkinlik Çanakkale’de Gerçekleşti
“Trendyol Sanat Sohbetleri” serisinin ilki, 5 Kasım Salı günü, Türkiye’nin önemli çağdaş sanat etkinliklerinden biri olan 9. Çanakkale Bienali kapsamında, Çanakkale’deki StudioMAHAL’de gerçekleştirildi. “Genç Sanatçılar ve Güncel Yapılar: Galeriler, Fuarlar ve Bienaller” başlıklı etkinlikte, Yeditepe Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı, Sanat Yazarı ve Küratör Prof. Dr. Marcus Graf moderatörlük yaparken; multidisipliner sanatçı Kaan Tarhan, Çanakkale Bienali Kurumsal Küratörü Deniz Erbaş ve Çanakkale Bienali Kurucu Direktörü, ÇOMÜ GSF Öğretim Üyesi Seyhan Boztepe konuşmacı olarak yer aldılar. Panelde sanatın güncel eğilimleri, sanat piyasasının bugünü ve geleceği gibi önemli konular ele alındı.
Marcus Graf: “Trendyol Sanat Sohbetleri, çağdaş sanatın görünür kılınmasına katkıda bulunuyor.”
Prof. Dr. Marcus Graf, Trendyol Sanat Sohbetleri’ni şu sözlerle değerlendirdi:
“Trendyol Sanat platformu, genç sanatçılara dijitalde görünürlük kazandıran ve eserlerini daha geniş kitlelerle paylaşma fırsatı sunan benzersiz bir mecra. Trendyol Sanat Sohbetleri ise eğitim ve sanat paylaşımı açısından önemli bir girişim. Bu buluşmalar dizisi; sanatçıları, küratörleri, sanat tarihçilerini, sanat yazarlarını ve sanat yöneticilerini sanatseverlerle buluşturup çağdaş sanatın güncel estetik, formal ve kavramsal boyutlarını tartışarak, çağdaş sanatçının anlaşılmasına katkı sağlıyor. Günümüz sanatının önemli konuları üzerinde bir tartışma platformu oluşturuyor. Aynı zamanda, sanat dünyası ile halk arasında önemli bir köprü kurarak sanatın yaygınlaşmasına ve görünür kılınmasına katkıda bulunuyor.”
Contemporary İstanbul’da Teknolojiyi Sanatla Buluşturdu
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Contemporary İstanbul’un partnerlerinden biri olan Trendyol, multidisipliner sanatçı Candaş Şişman’ın “SYN-Phon” isimli görsel-işitsel enstalasyonunu sanatseverlerle buluşturdu. Sanatçının grafik notasyon kompozisyonunu görsel enstalasyonla sergilediği ve müzisyenlerle birlikte performe ettiği bu çalışma, sanat ve teknoloji arasındaki etkileşimi güçlü bir dille ortaya koydu. Farklı günlerde farklı müzisyenler “SYN-Phon”a eşlik ederek bu çok katmanlı deneyime katkıda sağladı. Ses mühendisliğini Gökhan Deneç’in yaptığı bu çalışmanın küratörlüğünü GLOBART üstlendi.
SYN-Phon Türkiye’de İlk Kez Sergilendi
Dijital ve mekanik teknolojileri ifade aracı olarak kullanan Candaş Şişman, Contemporary İstanbul için Trendyol ile yaptığı iş birliğine dair şunları söyledi: “Trendyol Sanat iş birliği ile ‘SYN-Phon’u CI 19’da göstermekten ve Kanada, Rusya, ABD, Macaristan ve İtalya’dan sonra ilk kez Türkiye’de performe etmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Enstalasyon ve ses performansının aynı çatı altında, Türkiyeli müzisyenler tarafından Haliç gibi özel bir mekanda icra edilmesi çok değerli.”