TYS 50 Yaşında: Bir Tarihsel Yolculuk
Yayıncılar Birliği’nin önceki başkanı Metin Celâl’in moderatörlüğünü üstlendiği “TYS 50 Yaşında” söyleşisinde, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın (TYS) geçmişi ve mücadelesi ele alındı. Başkan Adnan Özyalçıner ve diğer üyelerin katılımıyla gerçekleşen bu etkinlikte, sendikanın yazarların baskılara ve yasaklara karşı nasıl bir örgütlenme içerisinde olduğunu ve bu mücadelenin önemini vurgulandı.
TYS, 12 Mart 1971 Askeri Darbesi’nin ardından 1974 yılında, aralarında Yaşar Kemal, Aziz Nesin ve Adnan Özyalçıner’in bulunduğu on bir yazar tarafından kuruldu. Kuruluş sürecinde bugün de geçerliliğini koruyan tüzüğün nasıl kaleme alındığı, Necati Cumalı’nın katkılarıyla anlatıldı. Önceki başkanlardan Cengiz Bektaş, Enver Ercan ve Ataol Behramoğlu’nun süreçle ilgili verdikleri bilgiler ışığında, TYS’nin tarihsel gelişimi belgesel gösterimi ile katılımcılara sunuldu.
Ayrıca, TYS’nin yayınladığı “Düşünmenin Soyağacı/İstanbul 1974-2024 Türkiye Yazarlar Sendikası” adlı kitap da etkinlikte üye ve katılımcılara tanıtıldı.
CUMHURİYETİN ÜÇ ÇINARI ANIT ÜYE SEÇİLDİ
Türkiye Yazarlar Sendikası, 50. yıl kutlamaları çerçevesinde, ülkemizin entelektüel ve kültürel hayatına önemli katkılarda bulunmuş üç değerli aydını anıt üye olarak seçmenin gururunu yaşadı. Bu isimler; felsefeci İoanna Kuçuradi, iletişim bilimci Nermin Abadan Unat ve sümerolog Muazzez İlmiye Çığ oldu.
Sendika, anıt üyeliğe ilişkin gerekçesini şöyle açıkladı: “Ülkemizin kültürel ve yazınsal birikimine yaptıkları katkılardan ötürü, Cumhuriyet çınarı bu üç değerli aydının farklı disiplinlerdeki çalışmaları, yalnızca ülkenin bugünü için değil, her dönemde unutulmayacak izler bırakacaktır. Bu nedenle değerli Kuçuradi’yi, Unat’ı ve Çığ’ı sendikamızın anıt yazarı olarak kabul etmemiz, onlar ile birlikte olmanın verdiği güç, 50. yılımızda bizleri gericiliğe, bağnazlığa ve kültürel-toplumsal yozlaşmaya karşı daha dirençli kılacaktır.”