Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Bodrum Bale Festivali, bu yıl 21’inci kez kapılarını sanatseverlere açıyor. 3-22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde toplamda 6 farklı eserin 11 temsili sahne alacak.
Bu yılki festivalin en dikkat çekici konukları arasında Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard ile birlikte, Brezilya’dan Basileu França Topluluğu yer alacak. Festivalin açılışı, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan Kuğu Gölü balesi ile 3 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Bu ünlü eser, Çaykovski tarafından bestelenmiş olup, Volkan Ersoy ve Armağan Davran tarafından hazırlanan koreografi ile sahneye konulacak.
Festivalde, Bolşoy Tiyatrosu’nun baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard, 3 ve 4 Ağustos tarihlerinde izleyicilere unutulmaz bir aşk hikayesi sunacak. Eserin dekor tasarımı Çağda Çitkaya, kostüm tasarımı Nursun Ünlü ve ışık tasarımı ise Oğuz Murat Yılmaz tarafından yapılmıştır.
Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan Carmen balesi ise 7 ve 8 Ağustos tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak. Bu eser, Carmen‘in Don Jose ve Escamillo ile yaşadığı tutkulu aşkı flamenkonun coşkulu ritimleri eşliğinde anlatacak. Carmen‘in koreografisi Carlos Vilan, müzik düzenlemesi Tulio Gagliardo Varas, dekor tasarımı Tayfun Çebi, kostüm tasarımı Gülay Korkut ve ışık tasarımı Oğuz Murat Yılmaz tarafından hazırlanmıştır.
Mersin Devlet Opera ve Balesi, dönem ruhunu yansıtan müzikleri, dansları, dekor ve kostümleriyle Muhteşem Gatsbyyi Bodrum Kalesi’nde, 11-12 Ağustos tarihlerinde sahneleyecek. Volkan Ersoy ve Armağan Davran tarafından koreografi ve librettosu hazırlanan bu eser, iki temsille izleyicilerle buluşacak. Müzik düzenlemesi Aytuğ Ülgen, dekor tasarımı Özgür Usta, kostüm tasarımı Nursun Ünlü ve ışık tasarımı Dursun Tarı Deniz imzası taşıyor.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan Güldestan, modern dans diliyle tasavvuf ve çağdaş temaları bir araya getiriyor. Mercan Dede‘ye ait müzikler eşliğinde, Beyhan Murphy tarafından rejisi ve koreografisi yapılan bu prodüksiyon, 25 yıldır hem Türkiye’de hem de dünya sahnelerinde sanatseverlerle buluşmaktadır. Eserin metni, Orhan Pamuk ve Evliya Çelebi‘ye atıfta bulunurken; dekor tasarımı Işın Mumcu, kostüm tasarımı Ayşegül Alev, İsmail Dede, ışık uygulama Taner Aydın, Beyhan Murphy, orijinal ışık tasarımı Michael Odam, seslendirenler ise Halit Ergenç ve Kubilay Tunçer olarak belirlenmiştir. Video tasarımı Şafak Türkel, fotoğraflar ise Ara Güler tarafından hazırlanmıştır.
Bu yıl festivale ilk kez katılacak olan Basileu França Topluluğu, “Ballet Latino Tango” adlı gösterisi ile sahne alacak. Sanat yönetmenliğini Simone Malta‘nın üstlendiği bu gösteride, Capricho, Ginga, A Fuego Lento isimli üç eser, ünlü koreograflar Binho Pacheco ve Ricardo Amarante tarafından sahneye konulacak.
Festivalin grand finale’si ise Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Zorba balesi ile 21-22 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek. Koreografisi ve librettosu Lorca Massine’e ait olan bu eser, kasabaya gelen John‘un Marina ile yaşadığı hüzünlü aşk hikayesini ve Zorba’nın umut dolu yaşam öyküsünü balenin zarif adımlarıyla sahneye taşıyacak.