Dünya dışında yaşam arayışları devam ederken, bilim insanları uzaylı yaşamını keşfetmek için belirli kriterlere odaklanmış durumda. Örneğin, bir gezegendeki ileri medeniyetlerin varlığını belirlemek için o gezegendeki yapılara ve yaydığı enerjiye dikkat ediliyor. Diğer yandan, daha ilkel yaşam formlarını barındıran bir gezegenin uygun konumda olması önemli bir faktör olarak kabul ediliyor.
NASA, bu kriterlere uygun bir gezegen keşfetti. Uluslararası bir bilim ekibi, NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun verilerini kullanarak LHS 1140 b adındaki gezegenin atmosferini analiz etti. 48 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegenin, yıldıza olan mesafesinin yaşam için uygun olduğu belirlendi. Ayrıca yapılan gözlemler, gezegenin sıvı su bulundurabileceğini ve nitrojen açısından zengin bir atmosfere sahip olabileceğini gösterdi. Çalışmanın baş yazarı olan Charles Cadieux, “Şu anda bilinen tüm ılıman dış gezegenler arasında LHS 1140 b, güneş sistemimiz dışında su bulabileceğimiz en yüksek ihtimali barındırıyor.” ifadelerini kullandı.
Bilim insanları, uzaylı yaşamının nasıl bir yapıda olabileceğini tam olarak kestiremeseler de, sıvı suyun hayat için temel bir gereklilik olduğunu biliyorlar. Dolayısıyla, bir gezegende sıvı suyun bulunma olasılığı arttıkça, o gezegende yaşamın var olma ihtimali de yüksek hale geliyor.
Su Bulunabilecek Konumda
LHS 1140 b, kendi yıldızının “Goldilocks bölgesi” olarak adlandırılan bölgesinde bulunan en yakın komşu gezegenimiz konumunda. Bu gezegen, Dünya’nın altı katı kütleye sahip olup, suyun sıvı hâlde bulunabileceği bir uzaklıkta yer alıyor. Henüz içinde hangi yaşam formlarının var olduğunu bilmesekte, bilim insanları umudunu kaybetmeden, gelecekte bu gezegeni daha yakından inceleyerek cevaplara ulaşmayı umuyorlar.