EPFL ve UC Irvine’den Yenilikçi Bir Dron Geliştirme Projesi
İsviçre’deki École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ve Kaliforniya Üniversitesi Irvine (UC Irvine) araştırmacıları, sabit kanatlı bir hava aracının, zorlu alanlarda bile sorunsuz bir biçimde iniş ve kalkış yapabilmesine olanak tanıyan devrim niteliğinde bir dron geliştirdiler. Bu yenilikçi hava aracı, Robotic Avian-inspired Vehicle for multiple ENvironments (RAVEN – Farklı Ortamlar için Kuş İlhamlı Robotik Araç) olarak adlandırılmakta. RAVEN, geleneksel iniş takımları yerine, dronun çevresinde manevra yapabilmesini, engellerin üzerinden atlayabilmesini ve belirli bir piste ihtiyaç duymadan havaya sıçrayarak uçabilmesini sağlayan, kuşlardan esinlenilmiş bir çift eklemli bacağa sahiptir.
Quadcopter (dört pervaneli) dronlar, çok daha esnek kalkış ve iniş alanlarına sahip olmalarına rağmen, çoğu uçuşta daha az enerji verimliliği sunan dört motora dayanır. Bu nedenle, araştırmacılar bu hafta Nature dergisinde yayımladıkları makalede, ince ve güçlü bacaklarını kullanarak yerde hızlı bir şekilde manevra yapabilen kargalar ve kuzgunlar gibi kuşlardan ilham alarak sabit kanatlı dronların uçuş yeteneklerini önemli ölçüde genişletmeyi amaçladıklarını belirtiyorlar.
Bir kuşun bacaklarının gücünü ve yeteneklerini, bir İHA’ya önemli bir ağırlık eklemeden ve uçuş menzilini daraltmadan mekanik olarak entegre etmek ise, matematiksel modeller, bilgisayar simülasyonları ve deneysel yinelemelerin bir kombinasyonunu gerektirdi. Bacaklar için seçilen son tasarım, güçlü kuş tendonlarını ve kaslarını taklit etmek amacıyla yaylar ve motorların bir kombinasyonunu kullanıyor. Ayrıca, basitleştirilmiş ayaklar, iki eklemli bir yapı ve pasif elastik bir eklem ile dizayn edilmiştir.
RAVEN’ın ayak parmakları, hava aracının dengede durmasını sağlarken, etkili bir kalkış için gerekli yürüyüş işlevini yerine getiriyor ve dronu kalkış için doğru açıda tutuyor. Kısa mesafeli kalkışlar ve inişler için bacakları kullanan sabit kanatlı dronlar, aslında tamamen yeni bir konsept değil. Örneğin, 2019 yılında Güney Afrika merkezli bir girişim olan Passerine, havaya sıçrayarak hareketsiz bir başlangıç konumundan uçuşa geçmek için bir çift yaylı bacak kullanan Sparrow adlı bir dron geliştirmişti. Ancak RAVEN’ın en önemli farkı, uçuşa geçebilme yeteneğinin yanı sıra, engebeli arazilerde yürüme, boşlukların üzerinden atlama ve 25 santimetreye kadar yüksek engellerin üstesinden gelme kabiliyetine sahip bacaklarıdır.