Büyük Ölüm: Dünya Tarihindeki En Yıkıcı Yok Oluş Olayı
Bilim insanlarına göre, yaklaşık 252 milyon yıl önce gezegenimizi etkileyen büyük bir felaket, yaşamın %90’ını yok etti. Bu olay, Büyük Ölüm olarak adlandırılmakta ve Dünya tarihindeki beş büyük kitlesel yok oluş olayından biri olarak kaydedilmektedir. Permiyen döneminin sonunu işaret eden bu yok oluş, dinozorların sonunu getiren dev asteroit çarpmasından bile daha yıkıcıydı ve bu beş olay arasında en yıkıcı olanı olarak tanımlanmaktadır.
Bu olayla ilgili olarak en fazla destek gören teori, Sibirya Tuzakları olarak bilinen bölgedeki volkanik aktivitenin, atmosfere yayılan karbondioksit ile birlikte Dünya genelinde sıcaklıkların hızla artmasına neden olduğudur. Ancak, Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, günümüzde de gözlemlenen iklim olaylarına benzeyen, fakat çok daha şiddetli ve uzun süreli bir mega El Niño etkisinin bu kitlesel yok oluşta önemli bir rol oynamış olabileceğini öne sürmektedir.
CNN’in haberine göre, araştırma ekibi, yaptığı çalışmaların iklim temelli bir yok oluş krizini ortaya koyduğunu ve bunun yalnızca sıcaklık artışıyla değil, aynı zamanda iklimin nasıl tepki verdiğiyle ilgili olduğunu belirtmektedir. Ekip, Permiyen döneminin sonundaki küresel iklimi simüle eden bir bilgisayar modeli geliştirdi. Bu model, Pasifik Okyanusu’nda meydana gelen ve küresel bir etki yaratan El Niño olaylarının şiddet ve süresinde bir artış olduğunu önermekteydi.
Bu durum, sıcaklıkların daha da yükselmesine sebep olarak, dünya genelinde seller, aşırı kuraklıklar ve muhtemelen bu koşullara bağlı olarak kontrolsüz yangınların ortaya çıkmasına yol açtı. Bu döngüler, yaklaşık 100.000 yıl boyunca sürdü ve dünyada büyük bir yıkıma neden oldu. Araştırma, Büyük Ölüm sırasında meydana gelen bir El Niño olayının yaklaşık 10 yıl kadar sürmüş olabileceğini öne sürmektedir.
Ayrıca, o dönemde okyanusların günümüzden farklı olması, El Niño olayının hapsedebileceği ve yayabileceği ısının çok daha fazla ve güçlü olabileceği anlamına geliyor. Ancak araştırmalar, volkanik aktivitenin hala ana etken olarak değerlendirilmesi gerektiğini de vurgulamaktadır. Araştırmacılar, Büyük Ölüm‘deki en büyük sebebin volkanik aktivite olduğunu belirtirken, benzer jeolojik aktivitelerin gezegenin tarihinde yaşandığını, ancak bunların önceki kitlesel yok oluşlara yol açmadığını, yani yalnız başına bu devasa volkanik aktivitenin yeterli olmadığını ifade etmektedirler.
Ayrıca, bu araştırma kapsamında, volkanik aktiviteyle birlikte çok daha uzun ve güçlü El Niño olaylarının yaşanmasının, yok oluşun neden öncelikle karada başladığını ve ardından okyanusa yayıldığını açıklamaya yardımcı olabileceği de belirtilmektedir.