Düzce’de Arıcılık ve Girişimcilik
Düzce’de, ailesinden miras aldığı arıcılığı, devlet destekleriyle geliştiren Seher Arı Ar, bu alanda sertifika ve diploma sahibi olmanın yanı sıra, mesleğe yeni adım atan girişimcilere de kurslar düzenlemektedir. Soyadı mesleğiyle örtüşen dedesi ve babasıyla birlikte arı kovanlarının arasında büyüyen 46 yaşındaki Ar, arıcılığı modern yöntemlerle sürdürmek için eğitim almayı hedeflemiştir.
Selçuk Üniversitesi Taşkent Meslek Yüksekokulu’nda arıcılık ön lisans programından mezun olduktan sonra, 2011 yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Ar, Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı’nı da başarıyla bitirmiştir.
Ar, babasının Beyköy beldesindeki Dağdibi köyündeki arazisinde 5 kovanla başladığı arıcılık mesleğini, 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Genç Girişimci Programı’ndan aldığı 30 arılı kovan desteğiyle daha da geliştirmiştir. Ana arı yetiştiriciliği, arı sütü ve arı ekmeği üretimi gibi çeşitli alanlarda sertifikalar almış, aynı zamanda Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Ekoturizm Anabilim Dalı’nda arıcılık turizmi üzerine yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
Mesleğe adım atmak isteyenlere de Halk Eğitim Merkezi’nde kurslar vererek deneyimlerini paylaşan Ar, arıcılığı geliştirme arzusunu dile getirmiştir. Ailesinin arıcılığa olan ilgisi sayesinde mesleğe kolayca adapte olduğunu belirten Ar, devletten aldığı destekle arıcılığa başladığını ifade etmiştir.
“Devletin Genç Çiftçiler Programı’ndan Faydalandım”
2016 yılında devletin genç çiftçilere sağladığı destekten faydalandığını anlatan Ar, “Proje kapsamında 30 kovan aldık. Ayrıca arıcılıkta kullanılan maske, alet, ekipman, bal sağım makinesi gibi malzemeleri de edinerek çalışmalarımıza devam ettik.” şeklinde konuşmuştur.
“Değişen İklim Şartları ve Arı Ürünleri Üretimi”
Ar, arıcılığın sadece bal üretimi olmadığını vurgulamak için büyük çaba harcadığını ifade ederek, “Arı sütü ile ilgili projelerden yararlanmaya çalışıyoruz. Düzce’de ve ülkemizde arı sütü üretiminde ciddi bir açık var. Diğer arı ürünlerine yönelmek büyük önem taşıyor.” demiştir.
Kovan sayısını artırmanın yanı sıra arı ürünleri ve verimlilik üzerine çalışmalar yaptığını belirten Ar, “Büyük bir işletmemiz yok, şu an 50 kovanla devam ediyoruz. Ancak değişen iklim şartları nedeniyle sadece bal üretimi yapmak zorlaşıyor. Bu nedenle arı ürünlerine yöneliyoruz; perga (arı ekmeği), polen ve çeşitli karışımları üretiyoruz.” şeklinde bilgi vermiştir.
“Kadın Girişimcilerin Arıcılıktaki Rolü”
Ar, sektörde kadın girişimcilerin artması için çaba gösterdiğini dile getirerek, “Arıcılık, mutfak işidir. Bu işin içinde kadınların yer alması şart. Erkeklerin tek başına bu işi yürütmesi oldukça zor. Arıcılık, bence kadınların daha iyi yapabileceği bir meslek. Kovanları açmak, bakımını yapmak, sağlık açısından bize adeta antidepresan etkisi yaratıyor. Kadınların arıcılıkta yer alması, sağlıklı arı ve sağlıklı arıcılık için kesinlikle gereklidir.” diyerek sözlerini tamamlamıştır.